Americké veto v OSN: Hamás zuří, Izrael má obavy z dalšího hlasování. A mezitím v Gaze...

10.12.2023 7:52

Podle Palestinců už izraelská armáda zabila na 17 700 lidí. Na severu pásma Gazy prý Izraelci útočí i na sanitky. Bomby dopadají i na různé oblasti města Chán Júnis na jihu. Podle agentury Reuters palestinské ženy v noci řeší otázku, jak děti ochránit před útoky, a ve dne pro ně zoufale shánějí něco k jídlu. Izraelci upozornili, že na ně ozbrojenci Hamásu útočí i z oblastí, které izraelská armáda předem označila za ostrůvky bezpečí. Po sociálních sítích koluje také video, na kterém ozbrojenci Hamásu okrádají palestinské civilisty o humanitární pomoc.

Americké veto v OSN: Hamás zuří, Izrael má obavy z dalšího hlasování. A mezitím v Gaze...
Foto: Repro Twitter
Popisek: Nemocnice v Gaze po izraelském náletu

Izraelská armáda hlásí, že zabila na 7 tisíc ozbrojenců Hamásu. Tvrdě tlačí na město Chán Júnis na jihu Gazy a podle agentury Reuters se podobně tvrdě bojuje i na severu. Vojenský velitel generálporučík Herzi Halevi vojákům řekl, že „musíme tvrději tlačit“. Izraelci uveřejnili na sociální síti X mapu Chán Júnis se šesti oblastmi, které měli civilisté co nejrychleji opustit.

„Může být otázkou času, než zasáhnou i proti naší oblasti. Celou noc jsme slyšeli bombardování," řekla Zainab Khalil, vysídlená s 30 svými příbuznými a přáteli v Chán Júnis poblíž ulice Jalal, kde vojáci řekli lidem, aby odešli. „V noci nespíme, zůstáváme vzhůru, snažíme se uspat děti a zůstáváme vzhůru, protože se bojíme, že toto místo bude bombardováno a my budeme muset běžet a vynášet děti ven. Ve dne začíná další noční můra. Řešíme, jak tytéž děti nakrmíme.“

Oficiální počet všech mrtvých v Gaze sestavený palestinským ministerstvem zdravotnictví v enklávě spravované Hamásem v sobotu přesáhl 17 700, přičemž mnoho tisíc dalších se pohřešuje a předpokládá se, že zemřeli pod troskami. Palestinci také tvrdí, že na severu pásma Gazy Izraelci útočí i na projíždějící sanitky. Izraelská armáda se brání, že dodržuje mezinárodní právo a přijímá „schůdná opatření ke zmírnění civilních škod“. Armáda také již dříve uvedla, že Hamás operuje ze zdravotnických zařízení a zveřejnila záběry na podporu tohoto tvrzení. Hamás to popřel.

„Mohammed Salha, manažer nemocnice al-Awda, řekl, že izraelské síly obléhaly nemocnici několik dní tanky a střílely na lidi, kteří se snažili dostat dovnitř nebo ven. Zastřelily ženu na ulici a nemocničního pracovníka stojícího u okna, řekl,“ napsala agentura Reuters.

Nemocnice Jaffa Medical Hospital v Deir al-Balah v centrálním pásmu Gazy uvedla, že v pátek přestala fungovat kvůli rozsáhlým škodám, když Izrael bombardoval nedalekou mešitu.

Vzhledem k tomu, že potraviny a zdravotnické zásoby jsou také vzácné, vysoký představitel Světového potravinového programu OSN uvedl, že se testuje nový systém, který má přivést pomoc do Gazy přes přechod Kerem Shalom s Izraelem, což potenciálně umožní nárůst dovozu. Izrael však zatím s otevřením přechodu nesouhlasil.

Agentura Reuters připomněla, že Izraelci spustili bojovou operaci v pásmu Gazy poté, co palestinští teroristé z hnutí Hamás povraždili na 1200 lidí na izraelském území. Na 240 dalších unesli.

Izraelská armáda je odhodlána za tento teroristický útok Hamás vykořenit a i díky vetu USA v OSN, kde se vedla debata o přijetí dalšího příměří, mohou ozbrojené síly Státu Izrael v akci pokračovat.  

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí
„Nepodporujeme výzvu této rezoluce k neudržitelnému příměří, které pouze zasadí semena pro další válku,“ řekl náměstek amerického velvyslance při OSN Robert Wood Radě bezpečnosti před tím, než uplatnil washingtonské veto.

Washington však také znovu zdůraznil, že Izraelci musí více dbát na ochranu palestinských civilistů.

Ezzat El-Reshiq, člen vedení Hamásu, odsoudil americké veto jako „nehumánní“.

Mahmúd Abbás, prezident Palestinské samosprávy, která v roce 2007 ztratila kontrolu nad Gazou ve prospěch Hamásu, uvedl, že veto způsobilo, že Spojené státy se staly spoluvinnými na izraelských válečných zločinech.

Server izraelského listu Haaretz upozornil, že vysocí izraelští představitelé se obávají, že pokud bude v nadcházejících týdnech předložen další návrh RB OSN na příměří, může se Bidenova administrativa rozhodnout nevyužít svého veta.

Server izraelského listu Jerusalem Post upozornil, že teroristé z Hamásu vypalují rakety z bezpečnějších zón, které stanovila izraelská armáda. „Dříve v sobotu IDF oznámila, že našla plyšového medvěda plného munice a skrytou odstřelovací pušku,“ napsal server.

Server Times of Israel doplnil, že další čtyři rakety byly odpáleny z oblasti al-Mawasi ve 13:56 a 14:16, ale „přistály v pásmu Gazy a ohrozily mnoho občanů v Gaze“, uvedla IDF. „Toto je další důkaz, že Hamás využívá humanitární zónu IDF k teroristickým aktivitám.“

„Armáda také zveřejnila video, které podle ní ukazuje, jak teroristé z Hamásu zjevně berou zásoby od civilistů ve čtvrti Shejaiya ve městě Gaza. Mluvčí IDF v arabštině řekl, že agenti Hamásu vzali zásoby a naložili je na své vozidlo, zbili civilisty a pak odjeli na místo, o kterém je známo, že je napojeno na teroristickou skupinu,“ uvedl také server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 10.12.2023 9:20:23
“Nepodporujeme příměří, které by vedlo jen k další válce.” To nyní tvrdí Američani ohledně akce Izraele v Gaze. Pokud mají ale Izraelci právo na vojenskou akci kvůli své vlastní bezpečnosti, tak má takové právo i Rusko na Ukrajině. Tady není rozdíl. Rozdíl je akorát v počtu mrtvých civilistů. Izraelská armáda zabila za měsíc víc civilistů, než ta ruská za víc jak rok.

|  7 |  2

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…