Americký novinář Best o ODS a ČSSD: Tak rozdílné vyhlídky. A přitom si jsou tak podobné

20.03.2013 12:22

Komentátor serveru Fleet sheet Eric Best se rozepsal o ČSSD a ODS. Jedna z těchto stran se chystá na fenomenální volební úspěch, druhá se propadá do hlubin a začíná se třást, zda se vůbec dostane do sněmovny. Přesto si prý jsou obě partaje až neuvěřitelně podobné.

Americký novinář Best o ODS a ČSSD: Tak rozdílné vyhlídky. A přitom si jsou tak podobné
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Podle Erika Besta je mezi ČSSD a ODS propastný rozdíl v preferencích. I přesto se však jedná o strany, které si jsou naprosto neuvěřitelně podobné. V obou lze v podobném čase sledovat stejné jevy a prosazují se v nich podobní lidé. S ohledem na katastrofální preference ODS by ji prý ČSSD mohla použít jako velmi účinné poučení.

Následně vypočítává, v čem všem si jsou obě strany podobné. V ODS se v poslední době stále mluví o ztrátě zakladatelského étosu z devadesátých let. V ČSSD nedávno Vladimír Špidla prohlásil, že ČSSD už není starou sociální demokracií, protože dnešní vedení postrádá její „zakladatelský mýtus“.

Pak komentátor Fleet sheet pokračuje ve výčtu shod: „Kde ODS hledí přes rameno Václav Klaus, tam má ČSSD Miloše Zemana.“ Za Jiřího Pospíšila ČSSD odsunula na vedlejší kolej jiného perspektivního politika mladé generace - Jiřího Dienstbiera. V ODS se neustále vynořuje vystudovaný lékař a později provařený komunální politik Pavel Bém, za ČSSD už sedí ve vazbě bývalý středočeský hejtman, MUDr. David Rath.

Paralely však sahají až na samotný vrchol stranické hierarchie. Životopis předsedy ODS Nečase by každý personalista přehlédl, stejně tak jeho stínového protějška Sobotky, který se od premiéra liší snad jen tím, že má více másla na hlavě a kostlivců ve skříni.

„Celkem vzato ČSSD nabízí o několik více důvěryhodných tváří než ODS, ale to nevysvětluje obrovský rozdíl v jejich oblíbenosti,“ poznamenává Best. Než se sociální demokracie dostane do vlády, měla by si prý vzít osud ODS jako případovou studii a vzít si z ní poučení.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…