Americký spisovatel Brown: Nesázejte na církve. Do padesáti let zmizí

22.09.2018 6:49

Americký spisovatel Dan Brown je znám jako autor, který svými myšlenkami dokáže provokovat. Provokoval i v sobotním rozhovoru pro MF Dnes, když se trefoval do církví. V České republice se přitom teď vede debata o finančním vyrovnání státu s církvemi. Vyslovil názor, že nejpozději za 50 let zmizí církve z našich životů. V Evropě i v USA. Lidé už nebudou hledat útěchu v Bohu, ale sílu sami v sobě.

Americký spisovatel Brown: Nesázejte na církve. Do padesáti let zmizí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Autorem óbr Ježíše je sochař Miroslaw Kazimierz Patecki

Autor bestsellerů Dan Brown si prý velmi dobře pamatuje dobu, kdy marně čekal v knihkupectví, až někdo přijde a koupí si jeho knihu. A bude ji chtít podepsat. Dnes je to jiné. Když vydá novou knihu, koupí si ji miliony lidí po celém světě. Brown ve svých knihách provokuje.Provokoval např. otázkou, jak by byl Ježíš Kristus, kdyby bal normální člověk, měl rodinu, děti a zestárl. Mnozí věřící mu to prý nemohli zapomenout.

Brown církve nešetřil ani ve víkendovém rozhovoru pro český deník. „Stojím si za tím, že církve maximálně do padesáti let zmizí z našich životů, v Evropě rychleji než v USA. ... Jakmile se dostane k moci nejmladší generace, pro kterou jsou tablety, počítače a chytré telefony běžnou součástí života, dojde k velké změně. Jejich hodnoty spočívají v něčem úplně jiném. Mně rodiče řekli, že Ježíš byl takový a udělal to a to. Tím byly hranice mého světa nastaveny. Dnes bych si vše vygooglil a už od dětství s nimi polemizoval," konstatoval spisovatel.

Sám začal pochybovat o víře v Krista ve chvíli, když vyrazil do Japonska a viděl tam malé děti, jak si hrají. Byly to nevinné děti a Brown si uvědomil, že podle zákonitostí jeho víry by tyto malé děti měly jednoho dnes skončit v pekle a to jen proto, že věří v jiného Boha. Na druhé straně si je vědom toho, že se lidé chovají lépe, když si myslí, že se na ně někdo dívá, že je někdo nad nimi.

„Dnešní moderní věk má také své slabiny. Ocitli jsme se, obzvlášť díky sociálním sítím, v bodě, kdy všichni spíš formulují své názory, dávají je na odiv světu a tím to končí. Já si stojím za tím, že když chci o někom nebo o něčem mluvit, měl bych odhalit svou tvář, ale to se na internetu příliš neděje," posteskl si Brown. Lidé navíc čtou především negativní zprávy. „Lidskou mysl přitahuje děs a špatné zprávy. Na zprávě o zachránění dvaceti štěňátek asi moc nevyděláte. Fakt, že to lidi zajímá, však neznamená, že společnost jde ke dnu. Klikají na to akademici, právníci, lékaři, stavitelé. Tak mysl prostě funguje, pokračoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…