Americký výzkum: Lockdowny ovlivňují pandemii minimálně, jsou k ničemu

03.02.2022 15:42

Sběr dat Univerzity Johna Hopkinse ležící jižně od New Yorku ukazuje, že lockdowny mají na snížení počtu úmrtí na onemocnění covid-19 mizivý vliv. Přibližně 0,2, procenta. V takovém případě se podle vědců lockdowny jeví jako zcela neefektivní a měly by být okamžitě zrušeny, protože poškozují životy lidí i ekonomiku, ale jejich pozitivní vliv je mizivý.

Americký výzkum: Lockdowny ovlivňují pandemii minimálně, jsou k ničemu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Server Echo24.cz upozornil české čtenáře na sběr dat Univerzity Johna Hopkinse, která popisuje covidové lockdowny jako neefektivní a vhodné k okamžitému zrušení. Vědci tvrdí, že počet úmrtí spojených s onemocněním covid-19 se díky lockdownům snížil jen o 0,2 procenta. Výzkumníci k tomuto závěru dospěli při studiu analýz posbíraných v různých částech světa.

„Naše analýza ukázala, že lockdowny mají mizivou či dokonce žádnou účinnost jako nástroj pro ochranu veřejného zdraví, ale zanechávají za sebou obrovské ekonomické a sociální problém,“ uvedli vědci. „I proto tvrdíme, že metoda lockdownu nestojí na vědeckých základech jako nástroj pro ochranu lidí proti pandemii,“ dodali.

Úplný zákaz vycházení pak prý zachránil život asi 3 procentům lidí. Smysl mělo snad jen uzavření vnitřních prostor, které nejsou k životu nezbytné, jako jsou restaurace a bary. Účinnost tohoto opatření se podle vědců pohybuje na úrovni 10,6 procenta. Jinak vedou uzávěry jen k tomu, že se lidé scházejí tajně nebo pobývají doma a pokud už se k nim nákaza dostane, cirkuluje v uzavřeném prostoru mnohem intenzivněji než venku.

„Server Fox News připomíná, že od května 2020 do dubna 2021 bylo zaznamenáno více než sto tisíc případů předávkování drogami s následkem smrti, šlo o nárůst o 28,5 procenta. Rostla také míra případů domácího násilí. Asi 97 procent amerických učitelů v jiném výzkumu uvedlo, že zaznamenali negativní dopad uzavření škol na znalosti svých žáků,“ tlumočil server Echo24.cz zprávu čtenářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…