Amok Františka Laudáta u Jílkové: Jste prostě šílenci! Vy jste se regulérně zbláznili! Když tu byla rovnost, tak byli všichni chudí a vy to chcete znovu

02.03.2017 22:52

Kolik na daních zaplatí českému státu každý Čech, Moravan a Slezan? A co za ně dostane? Tyto důležité otázky položila Michaela Jílková v pořadu Máte slovo České televize. Dočkala se velmi barvitých odpovědí. Kupříkladu IT odbornice z Ostravy prozradila, že při pohledu na daňové plány ČSSD zvažuje, že uteče z Česka.

Amok Františka Laudáta u Jílkové: Jste prostě šílenci! Vy jste se regulérně zbláznili! Když tu byla rovnost, tak byli všichni chudí a vy to chcete znovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Poslanci František Laudát (TOP 09), jenž oznámil, že odejde z politiky, spolu s předsedou sněmovního rozpočtového výboru Václavem Votavou (ČSSD) probírali daňové plány svých stran. Jejich pohledy obohatili vedoucí Oddělení strategií a trendů EU na Úřadu vlády ČR Aleš Chmelař nebo hlavní ekonom společnosti Cyrrus, zdravotní sestra z Prahy Tereza Loučná a řidič tramvaje z Kladna Radim Oravec.

„My chceme snížit daně těm, kteří mají hluboko do kapsy. My jsme chtěli vyvolat diskusi o nízkých příjmech v České republice, a jak vidím, tak se nám to podařilo. Svědčí o tom i to, že jsme se dostali až do vašeho pořadu, za což vám děkuji. Je dobře, že jste tady,“ ocenil Votava Jílkovou. Sociální demokrat je toho názoru, že úspěšní lidé by se o své příjmy měli podělit s chudšími.

Laudát odmítavě kroutil hlavou. „My jsme tady měli rovnostářskou společnost před rokem 1989 a víme, jak to vypadalo, všichni byli chudí,“ kontroval okamžitě Laudát. „Sociální demokracie chce, aby všichni byli chudí, zatímco pravice nabízí recepty, jak nejchudším lidem pomáhat,“ konstatoval politik TOP 09. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Tím ovšem poslance Votavu rozzuřil. „Tento model funguje v jednadvaceti zemích směrem na západ. To, s čím jste přišli vy, s tou rovnou daní, ta funguje na východ,“ rozlítil se na Laudáta Votava. Chmelař dal sociálnímu demokratovi za pravdu. „Rovnou daň mají země, jako jsou Mongolsko, Turkmenistán nebo Bosna, zatímco progresivní daň je normální na Západě,“ přisadil si Chmelař.

Zvažuji, že odejdu danit mimo Česko, prozradila paní z Ostravy

V tu chvíli se přihlásil o slovo ekonom Kovanda a vypálil do éteru, že progresivní zdanění už prakticky máme. Naše odvody se liší podle výše příjmů, liší se i podle toho, kdo má kolik dětí a tak podobně. Evropské srovnání ukazuje, že česká společnost je jednou z nejrovnostářštějších v Evropě.   

Mikrofon dostala také IT specialistka z Ostravy Marcela Konrádová, která plány ČSSD strhala, protože si spočítala, že si pohorší. „Naše mzdy jsou na úrovni Indie,“ oznámila dáma sedící v publiku. „Řeknu vám upřímně, když to vidím, tak zvažuji, že odejdu danit mimo Českou republiku,“ uvedla paní Konrádová.

„Proč by měli jedni lidé odvádět z vydělané stokoruny 15 korun a jiní lidé musejí z té samé stokoruny odevzdávat 30 korun?“ ptal se další host v publiku. „Děsím se toho, že byste to měli rozhodovat právě vy, protože vůbec nevíte, co musejí někteří lidé udělat pro to, aby si trochu přivydělali. Představte si, že oni dřou, berou služby navíc, vydělají si v součtu třeba těch 50 tisíc a najednou přijde někdo jako pan Sobotka a řekne jim: vy už jste si vydělali dost, takže já vám to seberu, abyste to přerozdělil,“ zesiloval hlas pán v publiku.

Zdravotní sestra Loučná oponovala, že lidé na vysoké škole studovali zadarmo, resp. za státní peníze, tak by to teď měli vrátit. Pan Oravec kontroval, že on sám má sice jen střední školu, ale nechápe, proč by někteří lidé měli být trestáni za to, že vystudovali i školu vysokou.

Laudát bez obalu: Vy jste se zbláznili!

Laudát okamžitě připomněl, že lékaři dnes prchají z Česka ve velkém, protože v porovnání kupříkladu s Německem mají nízké platy. A poradce pana premiéra Chmelař chce teď lékařům ještě víc zavařit. „Přestaňte bláznit. Vy jste se regulérně zbláznili. Vy to chcete řešit tím, že vyrobíte lékaře pro Německo, Rakousko a další země,“ rozčiloval se Laudát.

A tím zdaleka nekončil. „Vláda sociálních demokratů i Babiš přihrávají miliardy těm nejbohatším lidem. Když se dnes podíváte na to, kam míří evropské dotace v zemědělství, tak to není k těm nejmenším zemědělcům,“ pálil dál poslanec TOP 09. Pokud se někdo zlobí, že jsou v Česku nízké mzdy, pak se podle Laudáta má obrátit na současnou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, která chce podstatně ztížit práci z domova.

Bankovní daň destabilizovala Polsko i Maďarsko. U nás to prý hrozí

Kovanda připomněl, že sociální demokracie neplánuje jen daňovou progresi, ale také speciální bankovní daň. „Tuhle daň mají v Polsku nebo v Maďarsku a tam to destabilizovalo bankovní sektor. A nám to teď hrozí!“ varoval důrazně Kovanda.

Laudát zašel ještě dál: „Uvědomte si, že vaše politika odtud vyhání podnikatele a oni pomalu daní jinde. Vám to ještě nedochází?“ rudl pomalu Laudát vzteky.

Chmelař s Votavou si to však nenechali líbit. Svorně poukazovali na to, že zisky bank v Česku dnes činí asi 13 procent, což se oběma pánům zdá přemrštěné, když to srovnají s úrokem na běžných účtech, které jsou často pod jedním procentem.

Současně s tím ČSSD plánuje snížit daně malým a středním firmám s obratem do pěti milionů korun. Laudát se tím však nedal uchlácholit. „Kdo chce v této zemi vystudovat, má na to možnosti. Tady je asociální demokracie, protože to není sociální, chce zdanit živnostníky a řemeslníky,“ křičel Laudát.  

V publiku se dostal ke slovu i muž, který obvinil pravicové ekonomy a politiky, že chtějí trestat lidi, kterým tzv. nebylo dáno od Boha. Nedostali do vínku talent či vysoké IQ, pročež nemohli studovat vysokou školu a teď by za to měli být trestáni, což se mu zdá nehorázně nespravedlivé.

Laudátovi se však tento názor jevil naprosto scestný. Takovéto uvažování dělá z Česka podle Laudáta zemí plnou montoven, která se bude rozvíjet podstatně pomaleji, než by bylo záhodno. „To je neskutečná neznalost dnešní situace, vy jste prostě šílenci!“ křičel politik TOP 09 na své oponenty.

Laudát se dočkal zastání. Pan Oravec nechápe, proč by měl být trestán za to, že chodí na přesčasy, aby si vydělal víc. „Nechte nás žít!“ rozkřičel se další host ve studiu. „Sorry jako, vy nemáte žádný právo určovat, který plat už je někde ‚nad‘ a někde jinde ‚pod‘. To se prostě nedá určit!“ pokračoval v palbě pán z publika.

„Ale my nechceme, aby lidé museli dělat přesčasy. My chceme, aby si lidé vydělali v normální pracovní době, a ne aby museli dělat přesčasy. Aby mohli víc času trávit s rodinou!“ křičel v odpověď Votava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…