Analytik Votápek: Kdyby dal Západ letadla, nemusí Ukrajinci zbytečně umírat

18.05.2023 18:57

Analytik mezinárodních vztahů Vlastimil Votápek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínil, že kdyby Západ více podporoval Ukrajinu, tak by to nemuselo znamenat zbytečné ztráty na životech na straně Ukrajinců. Hovořil také o zdravotním stavu běloruského prezidenta Lukašenka.

Analytik Votápek: Kdyby dal Západ letadla, nemusí Ukrajinci zbytečně umírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Největší balík německé pomoci, poměrně velký příslib od Francouzů, Britové dodali rakety, přivítání od italské premiérky. To vše jsou úspěchy evropské cesty ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Je to zlom? „Není to zlom, ale je to znovuvynesení trumfového esa. Prezident Zelenskyj samozřejmě jak při osobním jednání, tak při dopadu na veřejnost je velmi účinná zbraň ukrajinské strany. A oni se ho po určité době rozhodli znovu vynést a zjevně to nese úspěchy. Takže proč ne. Nezapomínejme, že všechny ty navštívené země mají velké armády, relativně velký vojenský rozpočet, to znamená, že mají co nabídnout jak teď, tak pro budoucnost Ukrajiny,“ podotkl Votápek. 

Hovoří se o stíhacích letounech – a je patrné stále váhání. „Letecká podpora bude chybět ve dvou věcech, jak v tom, že letecká podpora obvykle má chránit pozemní jednotky před útoky nepřátelského letectva, tak také tím, že to letectvo vykonává konkrétní práci na zemi tím, že bombarduje velitelská centra, upevněná jaksi místa, bunkry a tak dále. Tuhletu práci na zemi, tu by mohly částečně teď zastat britské shadows, protože ony nesou zhruba pětisetkilovou hlavici, mají velice slušný dolet, jsou velice přesné, to znamená, že ony mohou do jisté míry nahradit jaksi to taktické letectvo. A do jisté míry tu roli ochrany pozemních sil může převzít protiletecká obrana, ale stále jsou to jakési náhražky, které to chybějící letectvo nahradí z 25 nebo 50 procent, pořád tam velká část bude chybět. A v těch poměrech té války, v poměrech té ukrajinské ofenzivy, to znamená stovky a tisíce mrtvých Ukrajinců, jaksi se mi dere na jazyk zbytečně mrtvých, protože kdyby tam ta podpora ze strany Západu byla, tak by tito vojáci třeba umřít nemuseli,“ zmínil Votápek.

Řeč byla také o běloruském lídrovi Alexandru Lukašenkovi. Na záběrech nevypadá příliš ve zdravotní kondici. „Pokud by Alexandr Lukašenko přestal být jaksi diktátorem běloruským, tak by to rozhodilo karty znovu a nepochybně i destabilizovalo pozici v Bělorusku. Ty nejvěrohodnější spekulace o jeho zdravotním stavu hovoří o tom, že se mu zhoršily jeho chronické ledvinové problémy a ty se mu už promítly do nějakých kardiovaskulárních problémů. Takže to může být vážné, může to být i fatální a bližší informace prostě nemáme. Otázka je, kdo ho nahradí, jestli to bude jaksi předsedkyně parlamentu, která by podle ústavy to měla být, nebo jestli to bude generál Volfovič, který je, zdá se, tím nejsilnějším z možných náhradníků nebo jeho nástupců,“ doplnil Votápek.

„Pokud na Lukašenkovo místo nastoupí někdo ze silových složek, nevidím žádný důvod, proč by nemohl vstoupit do jeho bot a vlastně stát se podobným diktátorem, jako je Alexandr Lukašenko, protože Lukašenko už ztratil všechny sympatie, všechnu legitimitu z nějakých devadesátých let nebo z minulých desetiletí, kdy tam on lavíroval mezi EU a Ruskem, teď mu nezbývá než lavírovat mezi Ruskem a Pekingem, což je úplně jiná káva, takže pokud ten nástupce Alexandra Lukašenka si zajistí podporu Putina, případně prezidenta Si, tak nevidím důvod, proč by nemohl další měsíce nebo třeba i roky hrát tu Lukašenkovu roli dál,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby měl západ s Ruskem , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 18.05.2023 19:30:33
korektní vztahy namísto provokací, nemusel umřít ani jeden Ukrajinec.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…