Analytik Votápek v ČT odhaloval, co přivedlo Rusy do Sýrie. Pak ale pustili do vysílání Spencerovou

07.10.2015 21:28

Analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek společně s reportérem Českého rozhlasu Jaromírem Markem rozebírali situaci v Sýrii a zásah ruské armády v regionu. Votápek jakožto někdejší generální konzul v Ruské federaci konstatoval, že Kreml v Sýrii rozehrál operaci proto, aby částečně odvrátil pozornost od Ukrajiny. Pokud jde o boj proti Islámskému státu, ten je spíše na druhé koleji. V první řadě Moskvě jde o udržení Bašára Asada u moci.

Analytik Votápek v ČT odhaloval, co přivedlo Rusy do Sýrie. Pak ale pustili do vysílání Spencerovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Rusové používají sílu, aby demonstrovali, že jsou mocností a vracejí se do role Sovětského svazu. Prozatím jsou výsledky ruské akce rozpačité. Z dosavadních náletů mířili na Islámský stát jen dva,“ poznamenal někdejší generální konzul České republiky v Ruské federaci Votápek s tím, že můžeme jen spekulovat o tom, zda jde o záměr nebo jen omyl ruských vojenských sil.

Anketa

Schvalujete letecké údery Ruska v Sýrii?

98%
2%
hlasovalo: 15525 lidí

A proč Rusko vlastně v Sýrii zasahuje. Podle Votápka je to i proto, že Moskvě se nedaří s ovlivňováním situace na Ukrajině tak, jak si přála, takže se snaží ukázat svou sílu jinde, např. pro povzbuzení vlastních občanů. Nabídl navíc ještě jeden pohled. Američané sice na počátku nového tisíciletí zasahovali v Afghánistánu, ale fakticky je to tak, že tamní dění ohrožovalo spíš střední Asii, a tím i měkký podbřišek Ruska. „V Afghánistánu Američané odváděli práci za Rusy a Rusové jim ještě sypali písek do soukolí,“ upozornil analytik. Jestliže se tedy říká, že aktivity Islámského státu odstartovaly akce Američanů v Afghánistánu či Iráku, je dobré vidět i tuto druhou stranu mince.

Rusku nejde o boj proti Islámskému státu

Rusové dnes prohlašují, že bojují proti Islámskému státu, ale Votápek s Markem shodně vnímají akce Kremlu jako operace podporující především syrského diktátora Bašára Asada. Islámský stát je jaksi až na druhé koleji, o čemž svědčí i to, kam prozatím směřovaly údery ruských letadel.

Oba pánové se také shodli na tom, že není snadné odhadovat, zda se vyřešení konfliktu v Sýrii obejde bez Asada, jak tvrdí Rusové. Vyloučit to prý však nelze. „Já mám takový pocit, že se situaci v Sýrii nepodaří vyřešit v horizontu několika měsíců, ať už s Asadem či bez Asada,“ konstatoval Marek.

Ruský postup v Sýrii je efektivnější než Západu, oponovala Spencerová

Do vysílání vstoupila také analytička Tereza Spencerová, podle níž je ruský postup v Sýrii mnohem efektivnější než postup Západu, protože infrastruktura Islámského státu zůstala po zásazích Západu v zásadě nedotčená, zatímco Rusko na ni cílí. Z tohoto hlediska je ruská akce zkrátka lepší. Tak to alespoň vidí Spencerová. Jak Votápek, tak Marek s jejím pohledem na věc nesouhlasili. Rusové jsou možná úspěšnější v tom, že se rozhodli podporovat jen a pouze jednu sílu na zemi, ale podle Votápka mají Rusové v Sýrii slabší karty v ruce než Západ.

Názor na situaci vyslovil před kamerami České televize také analytik Univerzity obrany Lukáš Dyčka, podle kterého na syrském poli nehrozí vypuknutí třetí světové války mezi Ruskem a USA, ale faktem je, že Rusko testuje v Turecku činnost tamní armády podobně, jako to už dlouho dělá v Pobaltí. Za poměrně nešťastný označil Dyčka krok USA, kde byla odmítnuta spolupráce s Ruskem, což konflikt v Sýrii pravděpodobně značně prodlouží. Každá ze stran totiž sleduje diametrálně odlišné cíle.   

V závěru pořadu přidal ještě jeden pohled znovu Votápek. To, že Rusko prakticky nerozlišuje většinu bojujících stran v Sýrii může vést k odstartování další uprchlické vlny z této země. Dosud tuto zemi opustila asi jen čtvrtina populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…