Analýza: Takto funguje hon na „dezinformační weby“. Založí se neziskovka, která udělá černou práci...

21.11.2017 23:26 | Zprávy

Agentura EXANPRO je samostatný analytický prvek nezávislý na jakékoliv instituci. V rámci své výzkumné činnosti zpracovala analýzu fenoménu „konspiračních webů“ a je to skutečně pozoruhodné čtení. Pojednává o tom, jak vlády a média hlavního proudu nechtějí komunikovat s veřejností, a tak se snaží maximálně omezit tzv. alternativní média, kterým se podařilo tuto díru na trhu obsadit. Zpráva obsahuje celkem podrobný mustr, jak se to dělá. Základem jsou „neziskové“ nevládní organizace, které dělají za vlády „špinavou práci“.

Analýza: Takto funguje hon na „dezinformační weby“. Založí se neziskovka, která udělá černou práci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Agentura nedávno představila analýzu nazvanou „Neoprávněné, nekvalifikované a účelové posudky na téma tzv. dezinformačních webů“. V současnosti podle této studie vznikla situace, kdy mezi vládami a veřejností prakticky nedochází ke komunikaci, média se přidávají na stranu vlád a otázky, které občany pálí, neřeší. O tom vypovídá například zpráva o jednom z příspěvků v pořadu 168 hodin na České televizi.

„Stejná situace panuje i v České republice, kde se česká vláda a státní instituce včetně zpravodajských služeb nezaobírají hledáním a předkládáním pravdy o skutečných příčinách nastalé a stále se zhoršující bezpečnostní situace, nýbrž působí jako prostředníci západních mocností a předkládají veřejnosti cizí pochybné závěry, jež jsou poplatné pouze jednostranné zahraniční politice s hlavním cílem změnit politický režim v Ruské federaci,“ píše se v analýze.

CELOU ANALÝZU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

Jako důkaz jsou přiloženy analýza o přetrvávající studené válce a analýza, jaké všechny světové konflikty jsou ve skutečnosti zástupnou válkou USA s Ruskem.

Lidé si tyto rozpory uvědomují a otázky kladou, ovšem odpovědi na ně nedostávají. Jako příklad je uváděno klamné vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky na téma migrace z roku 2015.

„Namísto toho politici pokrytecky hovoří o správné cestě v zájmu evropských demokratických hodnot,“ konstatuje analýza. Zatímco do děl historiků již zprávy o problematických či vyloženě temných kapitolách moderní západní historie (nálety na Srbsko, Irák, Afghánistán) pronikají, média hlavního proudu stále drží „západní“ výklad.

„V situaci, kdy se politici vyhýbají odpovědím a kdy se novináři hlavních sdělovacích prostředků neptají politiků na podstatné záležitosti v oblasti bezpečnosti, zaujímají přirozeně prázdný informační prostor tzv. alternativní weby, jež se i přes své nedostatky snaží hledat příslušné odpovědi na to, co se děje ve světě a jakým směrem se ubírá vývoj bezpečnostní situace,“ konstatuje dále zpráva.

Reakcí evropských vlád však není větší otevřenost, ale naopak snaha likvidovat prostor, který vznikl jako reakce na mlčení a lhaní. Má to podobu honu na tzv. dezinformační weby. Agentura již k tomuto tématu zpracovala zprávu nazvanou „Propaganda o propagandě“.

„Ze svých rozpočtů a rozpočtů podřízených státních institucí financují nevládní organizace a iniciativy (viz výroční zprávy příslušných nevládních subjektů), jež se svévolně pasovaly do role hlídačů západní propagandy,“ píše se ve zprávě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…