Andrej Babiš líčil, jaký nepořádek našel na ministerstvu. Přivedl si kolegu, který prošmejdil účty

05.06.2014 11:03

Ministr financí Andrej Babiš uspořádal společně s prvním náměstkem Lukášem Wagenknechtem tiskovou konferenci, na které prezentovali výsledky interního auditu, jenž měl zjistit možnosti úspor v hospodaření ministerstev. O audit projevilo zájem šest ministerstev a ministr Babiš prý díky němu zjistil mnoho zajímavého.

Andrej Babiš líčil, jaký nepořádek našel na ministerstvu. Přivedl si kolegu, který prošmejdil účty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Dělají si z nás srandu, že šetříme na papíře, ale já myslím, že bychom měli plnit naše sliby,“ zahájil ministr Andrej Babiš prezentaci svých zjištění o hospodaření státní správy. Pokračoval zajímavostí, že viděl smlouvu na úklid jeho kanceláře za sedmnáct tisíc měsíčně, u které nikdo nebyl schopen říct, co vlastně mělo být v rámci „úklidu“ provedeno.

„Máme jednu firmu na IT za 560 milionů ročně. Ta firma nám toho dodává tolik, že už jsme na ní závislí a oni nám už pomalu diktují, co si máme koupit. Tak jsme jim řekli, že o to budou soutěžit, a oni byli velmi překvapení,“ vyprávěl ministr Babiš.

Ministři podle něj za ním často chodí a říkají, že budou potřebovat na nějakou věc tolik a tolik peněz. Babiš se prý vždy diví, jak mohou dopředu vědět, za kolik se zakázku podaří vysoutěžit. „My jsme měli soutěž původně za 90 milionů, nakonec vyšla na 40,“ uvedl pro příklad, jak se dá ušetřit.

Poté ministr financí prozradil, že jej velmi pobavila kritika, že provedením auditu Ministerstvo financí zasahuje do kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu. „Já to ministerstvo řídím jako firmu a každá firma má přece své mechanismy,“ namítl Babiš. Náměstek Lukáš Wagenknecht později vysvětlil, že tento audit je manažerskou kontrolou, která by měla být standardem.

Babiš pak pokračoval ve vyjevování svých představ o řízení ministerstva: „Když někdo něco nakoupí draze nebo podvodně, tak jednoduše za to ponese odpovědnost,“ objasnil s tím, že už se na základě dosavadních zjištění dokonce chystají trestní oznámení. Zato NKÚ podle něj nikdy nic nevyřešil, jen poslal na vládu zprávu, ta ji schválila a dál se nic nedělo.

„Jak se tak seznamuji s fungováním státní správy, tak často přemýšlím, co je největší problém,“ otevřel Babiš další téma. V něm zmínil, že orgány, které by měly kontrolovat nepravosti, jsou zanedbávané. „Finanční úřad, který má kontrolovat výběr daní, je poddimenzován a je tam špatný IT systém,“ uvedl pro příklad. Celní úřad či orgány činné v trestním řízení, které by rovněž měly stíhat nepravosti, na tom podle něj nejsou o nic lépe.

„Všude je to poddimenzované. V minulosti tu došlo ke snížení počtu zaměstnanců ve státních službách, a ukazuje se, že to byla chyba,“ vysvětloval ministr. Kromě toho podle něj existují i nejrůznější podivné překážky, bránící efektivní správě.

„BIS každý rok vydává zprávu, jak prorůstají podnikatelské skupiny do státní správy. A přitom já jako ministr si z toho nemůžu udělat ani poznámky, koho z mého úřadu se to týká. Ale taková jsou údajně pravidla,“ poznamenal Babiš s pokrčením ramen.

Pak už dostal slovo Lukáš Wagenknecht, první náměstek, který audit zajišťoval společně s pěti dalšími úředníky, přičemž od speciální firmy by prý stál minimálně tři miliony. Náměstek uvedl, že audit byl prováděn na šesti ministerstvech, z pozdějšího výkladu vyplynulo, že se jedná o resorty spravované hnutím ANO. Wagenknecht zmínil, že jeho cifršpióni přišli s řadou zajímavých zjištění.  

Například se na ministerstvech proplácely faktury firmám, které už byly vymazány z rejstříku a tedy vůbec neexistovaly. Rovněž stát uzavíral smlouvy a vyplácel milionové částky firmám, které byly v insolvenci. Zajímavé prý bylo i to, že pro stát pracují firmy, které nemají vůbec žádné zaměstnance a jedná se tedy evidentně o „skořápky“.

U mnoha faktur, které auditoři prověřili, se prý vůbec nepodařilo dohledat veřejnou zakázku, na kterou měly být navázány. Navíc se objevily smlouvy, které běžely beze změny dlouhé roky, dokonce od roku 1993, aniž by kdokoliv řešil jejich nezbytnost.

„Vidím tam potenciál úspor v řádu miliard,“ uvedl náměstek Wagenknecht s tím, že jen vysmívaný papír je v šesti zkoumaných resortech za rok nakupován za deset milionů. A zavedení systému CRAP, evidujícího nemovitý majetek státu, by mohlo ročně ušetřit 190 milionů. „My máme budovy a místnosti, nevyužíváme je, a přitom si pronajímáme jiné,“ vysvětloval náměstek užasle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…