Andrej Babiš přiznal problém a trošku se přihlásil k pravici. Ale...

12.08.2013 8:52

Pro ANO 2011 znamenají volby v podzimním termínu zhroucení plánů na velkorysou předvolební kampaň. Píše to server Aktuálně.cz, který přinesl rozhovor s miliardářem Andrejem Babišem. Podle něj měla kampaň trvat devět měsíců a výsledkem mělo být významné zastoupení jeho hnutí v příští sněmovně. "Kdybychom měli víc času, určitě jsme mohli aspirovat na špičkové pozice ve středopravé formaci," uvedl doslova Babiš.

Andrej Babiš přiznal problém a trošku se přihlásil k pravici. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Majitel potravinářsko-zemědělsko-chemického konglomerátu Agrofert boj nevzdává, pro server řekl, že umí dobře fungovat i v krizových situacích. "Umím si poradit v krizi. Do sněmovny se i tak dostaneme. A přineseme nové způsoby," řekl Babiš.

Sever Aktuálně.cz zaznamenal načasování billboardové kampaně ANO 2011. Ta se objevila téměř současně s billboardy Strany práv občanů - zemanovci a hlavně ve chvíli, kdy poslanci po nevyslovení důvěry Rusnokovu kabinetu začali vážně uvažovat o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách. Server zajímalo, jak se ANO podařilo odhadnout dobu pro začátek předvolební kampaně.

„Vypadá to jako náhoda, ve skutečnosti je to důsledek neschopnosti našich marketérů. Měli jsme mít billboardy venku už v únoru, kdyby se to povedlo, mohli jsme už v červnu mít pětiprocentní voličskou podporu a být teď ve zcela komfortní situaci,“ říká Babiš. V rozhovoru dále popisuje, že kampaň plánovali naplno rozjet v září. „ Ale zkrácení volební kampaně na pouhé tři měsíce nám vyhovuje stejně málo, jako většině ostatních stran," uvedl Babiš k současné situaci. Přesto se prý chystá na dobré volební výsledky a o účasti svého hnutí ve sněmovně nepochybuje.

K poslednímu týdnu na politické scéně Andrej Babiš řekl, že je překvapený. „Jsem překvapený, zaskočilo nás to. Ono je to s předčasnými volbami jako s přímou volbou prezidenta. Nikdo je nechce, snad kromě komunistů, ale všichni se tváří, že jim vyhovují. Otázka ale je, jestli opravdu budou a kdy. Pořád je všechno v režii jednoho muže, Miloše Zemana,“ je přesvědčen Babiš.

Server Aktuálně.cz připomněl neúspěch v senátních volbách. Ale teď si Andrej Babiš věří. „Poradenská firma, kterou jsme na přípravu kampaně najali, dostane „success fee" pokud získáme 12 procent. Ale to jsme stanovili v domnění, že volby budou v květnu. Kdybychom měli víc času, určitě jsme mohli aspirovat na špičkové pozice ve středopravé formaci. Takto - uvidíme. Záleží na tom, kolik dostaneme času. Chtěl jsem navštívit regiony, mluvit s voliči. Asi nestihnu vše, co jsem plánoval. Ale do sněmovny se dostaneme, tomu věřte,“nepochybuje Babiš.

Rusnokova vláda funguje

Rusnokova vláda je podle Andreje Babiše fungující tým. „Když ministr kultury něco pokazí, premiér Rusnok to může hned napravit. Kdyby šéfa Národního divadla odvolala Balvínova předchůdkyně Hanáková a premiér Nečas to chtěl napravit, neudělal by nic. Musel by respektovat koaliční partnery. Proto vlády špatně fungovaly: U moci byly koalice, které nic nevyřešily, jen dělaly politické kšefty a šéfové stran se hádali,“ řekl Babiš pro server Aktuálně.cz.

Činnost vlády Jiřího Rusnoka Andrej Babiš vidí také pozitivně, i když pro Aktuálně.cz uvedl, že abstrahuje od způsobu vzniku vlády. „Všichni jsme věděli, že Petr Žaluda byl do čela Českých drah nominovaný Romanem Janouškem a že ho řídil Martin Roman. Že dráhy nakupovaly vagony od Škody, protože z toho měla prospěch určitá zájmová skupina. Tak je snad dobře, že teď Žaludu odvolali, ne?“ Podle Andreje Babiše je vládní tým sestaven dobře. „Neznám všechny členy vlády. Ale ty, které znám, jsou kvalitnější než ti bývalí.“

Na lidi myslí jen před volbami

„Podívejte, ve sněmovně jsou politické strany vzešlé z voleb, léta něco deklarují a neplní to. Politici tam jen žvaní. Jsou tam zoufalci, co mluví o zaměstnanosti, o řízení ekonomiky, a nemají ani potuchy, co to je. Na lidi myslí jen před volbami. Neumí řídit stát. Řízení státu je třeba odpolitizovat. Smějí se mi kvůli tomu, ale pořád tvrdím, že se stát musí řídit jako firma, jejíž akcionáři jsou občané.“

Andreje Babiše se server Aktuálně.cz také ptal, zda je ANO pro změny Ústavy. „Jsme pro přímou demokracii a většinový volební systém. Vím, že ne vše se dá prosadit hned.“ K otázce nutných politických kompromisů Andrej Babiš uvedl. „Koalice budu uzavírat jen se stranami, které budou myslet jako my. Jinak klidně zůstanu v opozici, i kdybychom měli třeba 15 procent křesel. Neklepu se na žádné výhody funkcionářů. Nechci za poslaneckou funkci žádné peníze. Jdu tam, abych něco udělal. Myslím, že se už nikdy nenajde člověk mého postavení a majetku, který by něco podobného udělal. Nechci být spasitel, ale chci něco udělat pro mé zaměstnance, pro mé děti, pro mou rodinu, pro mé podnikání. Protože jestli nikdo nic neudělá, tento stát se rozkrade a pak nám Agrofert nakonec někdo znárodní. Nechci skončit jako Baťa,“ říká rozhodně Babiš ke svým motivům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…