Andrej Kiska: Děkuji za medaili. Beru to jako ocenění lidí, kteří chtějí slušné a spravedlivé Slovensko

29.01.2019 12:41

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek přivítal na univerzitní půdě u příležitosti oslav 100. výročí univerzity slovenského prezidenta Andreje Kisku.

Andrej Kiska: Děkuji za medaili. Beru to jako ocenění lidí, kteří chtějí slušné a spravedlivé Slovensko
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

„Považujeme ho za blízkého spojence naší univerzity,“ poznamenal Bek vzhledem k obhajově hodnot, které dle jeho slov univerzita zastává. I z toho důvodu univerzita Kisku ocenila. Bek zároveň Kisku vyzdvihl za to, že při výkonu své funkce nepodlehl populistickým trendům, jak je nyní v Evropě často patrné.

„V první řadě je to pro mě nesmírné ocenění. Přijal jsem toto ocenění s velkou pokorou a vděčností. Když jsem se podíval na seznam lidí, kteří tuto medaili dostali, beru to jako ocenění všech lidí, kteří bojují za slušné a spravedlivé Slovensko,“ poznamenal Kiska. 

„Dobré vzdělání je základ. Jak Česko, tak i Slovensko, potřebujeme vzdělané lidi,“ dodal Kiska s tím, že nabádá studenty, aby vycestovali, ale zároveň, aby se vrátili zpět do vlasti. 

O demokracii podle Kisky musíme bojovat každý den. „Demokracii už máme, ještě nějaké demokraty,“ připomněl také Kiska citát prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „Jsem přesvědčený, že pokud univerzity jako tato budou mít čím dál větší počet absolventů, tak naše obě země půjdou tím směrem, kterým si všichni přejeme,“ dodal Kiska. 

Populismus je podle něj jev typický v Evropě i za mořem. „Lídři a politici by měli myslet na budoucí generace, ne jenom na to vyhrát nadcházející volby,“ uvedl. 

Co se týče vztahu s prezidentem Milošem Zemanem, Kiska poznamenal, že s ním má velmi blízký a přátelský vztah. „Pravda je, že na některé otázky máme rozdílný názor," dodal. „Mezi Českem a Slovenskem jsou velmi blízké vztahy. A je naší úlohou, aby tyto vztahy byly nadále velmi blízké. Jsem rád, že na tomto se shodneme,“ uzavřel.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…