Ani řecké "Ne" neznamená konec říká "prezident EU"

04.07.2015 6:01

Evropská unie by se měla vyvarovat dramatických poselství v případě řeckého "Ne" v nedělním referendu, které Aténám dveře k eurozóně ani k dalším jednáním neuzavře. V rozhovoru pro internetový deník Politico to dnes prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ani řecké "Ne" neznamená konec říká "prezident EU"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Řecké "Ne" samozřejmě omezí prostor pro jednání o finančním přežití země. "Ale chci upozornit, že po odmítavém rozhodnutí určitě nepotřebujeme žádné dramatické poselství," dodal Tusk. Nechal tak otevřenou možnost k obnově jednání s Aténami. Souhlasný výsledek by ale podle Tuska "otevřel novou kapitolu v jednáních, možná slibnější než předtím."

"Naším hlavním cílem je udržet eurozónu jednotnou, a je naprosto jasné, že referendum není o setrvání v eurozóně," řekl. "Prvním cílem je obnovit důvěru s Řeckem," dodal. Podle Tuska "nejde o černobílou záležitost". Možná prý největší chybou byla hra na vzájemné obviňování z chyb mezi věřiteli a Řeckem. "Nikdo tu není svatý," uzavřel.

V nedělním referendu se mají řečtí voliči vyjádřit k otázce, zda přijímají návrh reforem a úsporných opatření předkládaných mezinárodními věřiteli. Vláda premiéra Alexise Tsiprase občanům doporučila, aby hlasovali "Ne", tedy proti návrhu věřitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …