Anketa mezi podnikateli: Babiš bude ve střetu zájmů, ale mohl by být dobrý ministr

24.12.2013 9:12

Zástupci podnikatelů vesměs věří, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš zvládne řídit státní finance. Babiš je ovšem také velkopodnikatel a vlastník mediálních společností, takže jeho působení v roli vicepremiéra pro ekonomiku a ministra, pod kterého spadá mimo jiné i Finanční analytický útvar, je podle nich střetem zájmů. Působení Jana Mládka v čele resortu průmyslu spíše vítají, vyplývá z ankety ČTK.

Anketa mezi podnikateli: Babiš bude ve střetu zájmů, ale mohl by být dobrý ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Andrej Babiš je zkušený manažer a pozici ministra financí nepochybně zvládne, stejně jako koordinaci svých dalších ministrů z hospodářského sektoru. Otázkou je spíše to, jak se vyrovná s prací vrcholového státního úředníka, která příliš kreativní není," řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

V Babišově nové roli nicméně vidí Havlíček střet zájmů v několika oblastech. "Myslím si, že jej nečeká lehké období. Bude pod drobnohledem a jakákoliv aktivita jeho firem bude okamžitě dávána do souvislosti s výkonem funkce ministra financí, i když to třeba ani nebude mít nějaký větší význam. Ušil si na sebe dost dlouhý bič," uvedl Havlíček.

Také podle viceprezidenta Sdružení podnikatelů a živnostníků Martina Macury jde u Babiše o jednoznačný střet zájmů, ale teprve čas ukáže, jak se bude Babiš chovat. "Nicméně je velice zvláštní, pokud kandidát na ministra financí nemá čas na prostudování zákona o státním rozpočtu. Řízení Finančního analytického útvaru mělo už dávno být vyňato z kompetence ministra financí a zařazeno pod vládu, v současné podobě to dává panu Babišovi obrovskou moc a uvidíme, jak s ní naloží," dodal.

Analytik Patria Finance David Marek upozornil na to, že funkce vicepremiéra pro ekonomiku je v podstatě pouze koordinační pozicí ve vládě. Sloučení této pozice s postem ministra financí lze podle něj chápat jako posílení vlivu ministerstva financí ve vládě při koordinaci hospodářské politiky napříč resorty. To dává ministru financí větší šanci sledovat rozpočtovou disciplínu a dosahovat rozpočtových cílů, podotkl.

Mládek není dogmatik a dá se s ním mluvit

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák předpokládá, že se mu bude s Babišem dobře spolupracovat. Skloubení funkce ministra financí a vicepremiéra je i podle něj dobré řešení. "Chceme a budeme spolupracovat s každým, jehož snahy budou nasměrovány ke zlepšování konkurenceschopnosti naší země a k podpoře průmyslu," uvedl k nominaci Jana Mládka na post ministra průmyslu a obchodu.

Podle Havlíčka je Mládek v podstatě jediný zástupce ČSSD, který rozumí hospodářské politice, není dogmatik a dá se s ním domluvit. "Předpokládám, že bude ministrovi financí dělat uvnitř vlády odborného oponenta," poznamenal. Macura připomněl, že Mládek byl stínovým ministrem financí za ČSSD, poslední léta se vyjadřoval téměř výlučně k rezortu financí. Jeho kandidatura na ministra průmyslu je prý proto překvapivá, protože od roku 1999, kdy byl náměstkem místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku, se rezortu průmyslu a obchodu nevěnoval.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…