Ano, bude líp. Platy by prý měly vzrůst v průměru o dvě procenta

30.11.2014 20:28

Průměrná mzda v letošním třetím čtvrtletí meziročně stoupla podle odhadů analytiků v průměru o 2,5 procenta. Po odečtení inflace, která je letos nízká, by růst měl činit 1,9 procenta. Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách ve čtvrtek 4. prosince. Průměrná mzda v Česku před rokem činila 24 836 korun, obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Ano, bude líp. Platy by prý měly vzrůst v průměru o dvě procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Zlepšení ekonomické situace je patrné i na vývoji mezd. Po dvou letech poklesu reálných mezd došlo v letošním roce k obratu. Přitom právě mzdy jsou klíčovým faktorem ovlivňujícím útraty domácností, která hrají nemalou roli ve vývoji HDP,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Zrychlení růstu mezd lze čekat až ve čtvrtém kvartálu

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že tempo růstu mezd zůstává umírněné, a to i v nejúspěšnějších odvětvích a oborech ekonomiky. Se zrychlením růstu mezd lze podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška počítat až od čtvrtého čtvrtletí, kdy vzrostly tarify pro některé profese ve veřejném sektoru.

Ve srovnání se zahraničím si ale letos tuzemští zaměstnanci podle Dufka pohoršili. „V důsledku oslabení koruny se jejich průměrná mzda v eurech ve třetím čtvrtletí propadla o přibližně čtyři procenta,“ upozornil.

Průměrná mzda v Česku loni ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 322 korun na 24 836 Kč. Nominální růst činil 1,3 procenta, po odečtení inflace se ale mzda reálně zvýšila jen o 0,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…