Antikomunisté ladí noty před bojem o Hrad. Hledají jednoho čistého kandidáta

27.12.2012 8:56

Průzkumy ukazují, že se v druhém kole prezidentské volby střetnou Jan Fischer a Miloš Zeman. Stejně tak sílí hlasy, které si tento vývoj nepřejí. Jde především o antikomunisty, kterým vadí členství obou kandidátů v KSČ. Vyzývají tak nekomunistické kandidáty, aby vybrali jednoho, jenž by byl Fischerovi se Zemanem rovnocenným soupeřem. Ti to berou jako nereálné.

Antikomunisté ladí noty před bojem o Hrad. Hledají jednoho čistého kandidáta
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Debata prezidentských kandidátů na půdě Univerzity Karlovy

Antikomunistům je totiž jasné, že šance jednoho ze sedmi zbývajících kandidátů dostat se do druhého kola volby jsou malé. Kdyby tak z voleb odstoupili ve prospěch ze svého středu vybraného soupeře, udělali by lépe. Kandidátům, kteří nemají s KSČ nic společného, se myšlenka antikomunistického „superkandidáta“ vesměs zamlouvá. Jenže to, že by se dokázali domluvit, považují za nemožné.

Schwarzenberg souhlasí

„Bylo by vhodné mít jednoho kandidáta a dovedu si představit, že bych mohl hrát takovou roli,“ řekl MF Dnes Karel Schwarzenberg, kterého by favorizovala i pražská galerie DOX. Podle Přemysla Sobotky je to představa sice krásná, ale v tuto chvíli je už pozdě.

„Je to trochu zoufalé, ale jde o poslední pokus apelu na morální svědomí lidí,“ říká MF Dnes literární historik Martin C. Putna. Ten není jediný, kdo proti kandidátům s komunistickou historií brojí. Podobné výzvy formulovala jak pražská galerie DOX, tak Klub angažovaných nestraníků.

Komunismus škodí vašemu zdraví

Jednou z organizací je i Dekomunizace. Na její popud herec Tomáš Hanák zveřejnil ve středu video adresované Fischerovi, kde kandidáta na zhruba 40vteřinovém záznamu vyzývá, aby stáhnul svou kandidaturu. Vadí mu totiž jeho komunistická minulost. „Není hanba se mýlit, hanba je nevyvodit z toho důsledky,“ vzkázal Hanák.

Organizátoři Dekomunizace dále navazují na předchozí projekt antikomunistických triček a začali tisknout dokonce mikiny. „Komunismus škodí vašemu zdraví,“ píše se tam.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…