Antikorupční Michálek dá sto tisíc ze svého. Do Senátu v trojkoalici

31.07.2012 17:37

Na úterní společné konferenci Pirátů, Strany zelených a křesťanských demokratů byl veřejnosti představen kandidát do Senátu dobře známý Libor Michálek. Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí připravil v první korupční kauze Nečasovy vlády o post tehdejšího ministra životního prostředí, korunního prince ODS, Pavla Drobila.

Antikorupční Michálek dá sto tisíc ze svého. Do Senátu v trojkoalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek se stal společným kandidátem Strany zelených, České pirátské strany a KDU-ČSL do senátních voleb

Za poměrně velkého zájmu médií a s patřičnou hrdostí představili místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, člen předsednitva Strany zelených Matěj Stropnický a místopředseda pražské KDU-ČSL Pavel Mareš společného kandidáta za obvod Praha 2 a Praha 3 Libora Michálka. Bývalý ředitel SFŽP by se po případém vítězství rád věnoval boji proti korupci, za který byl v minulosti oceněn mimo jiné prémií Nadačního fondu proti korupci.

Michálek předložil na místě přítomným novinářům svůj 12ti bodový program, v němž nechybí mimo jiné zdanění kapitálu osob, které neprokážou původ jeho nabytí, omezení hazardu, trestání lichvy, snížení závislosti ČR na fosilních palivech a zvýšení míry přístupu k informacím ve veřejné správě.

Rozjetí Michálkovy kampaně brání částečně jen fakt, že dosud nemá volebního manažera. " Jeho jméno uvedu do deseti dnů," odpověděl redakci na dotaz obratem.

Každý za sto

Na Michálkovu kampaň přispěla každá strana sto tisíci korunami, přičemž stejnou měrou se podílí na financování i Michálek. " Opravdu nečekejte po Praze billboardy s jeho podobiznou, kampaň nebude vedena touto cestou," vysvětloval realizaci Matěj Stropnický. Nově zvolený místostarosta Prahy 3 pak ještě doplnil, proč se jeho strana rozhodla Michálka podpořit. "On nepodléhá žádné lobby, uhelné, jaderné nebo betonářské, na rozdíl třeba od Jana Fischera, který inkasoval několik milionů od miliardáře Chrenka, " uvedl Stropnický.

Michálek je toho názoru, že prostředků utracených na korupci je tolik, že by částečně stačily na to, aby se nemusela uskutečnit důchodová reforma, kterou kandidát považuje za nespravedlivou.

Michálek kromě "skalpu" Pavla Drobila upozorňoval již coby zaměstnanec Fondu národního majetku na machinace při privatizaci Investiční a poštovní banky, která nakonec vyšla daňové poplatníky na 200 miliard. Stejně jako na SFŽP byl i zde nucen opustít svou pozici.

Kdo proti

Ve stejném obvodu jako Michálek, kde je nyní senátorkou Daniela Filipiová z ODS, bude na podzim mimo jiné kandidovat bývalá starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková (ODS), poslanec ČSSD Stanislav Křeček či za TOP 09 architekt Zdeněk Zavřel.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…