Antisemitismus u nás skoro neexistuje, ostatní se tu mohou učit, radil Babiš v Osvětimi. Čaputová plakala

27.01.2020 20:32

V polské Osvětimi se dnes konala vzpomínková akce na osvobození koncentračního tábora Rudou armádou, které proběhlo přesně před 75 lety. Na místo dorazili zástupci více než třiceti zemí, mezi nimi i český premiér Andrej Babiš. Při vzpomínkách jedné z přeživších se slzám neubránila prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, ale ani německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Antisemitismus u nás skoro neexistuje, ostatní se tu mohou učit, radil Babiš v Osvětimi. Čaputová plakala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník na konci koncetračního tábora Auschwitz-Birkenau

Vzpomínková akce se konala před ikonickou hlavní branou tábora, kde k přítomným promluvil polský prezident Andrzej Duda i někteří pamětníci. Jedna z přeživších dokonce několik přítomných politiků rozplakala, když vzpomínala na své pocity po příjezdu do tábora, když jí nacisté tetovali číslo na její ruku. „Hrozné bylo, když mi oholili vlasy. Bylo to něco, co patřilo jen mně. Oni mě proměnili v politováníhodné stvoření, nemohla jsem poznat sama sebe,“ vzpomínala dále Batsewa Daganová, jak informují Novinky.cz.

Jiná pamětnice, Elza Bakerová, vzpomínala, že kromě židů mířilo do tábora i množství Romů. „Bylo mi osm a byla jsem z Hamburku deportována do tábora. Nacisté mě považovali za cikánku a uvěznili mě s dalšími tisíci Romy. Většina z romské populace tábora byla vyvražděna,“ vzpomínala a vyjádřila radost z toho, že je nyní Osvětim jako muzeum holokaustu známé po celém světě.

Kromě vyprávění drastických zážitků pamětníci přítomné politiky vyzývali, aby se nikdy nezapomnělo na dodržování lidských práv a aby se bojovalo proti rasismu a nesnášenlivosti.

„Židé z Polska, Maďarska, Francie, Nizozemska, Řecka a jiných okupovaných území sem byli přiváženi v dobytčích vagónech a v obrovské většině okamžitě většinou zavražděni v plynových komorách a spáleni,“ připomněl polský prezident Duda s tím, že na tyto zločiny se nesmí zapomenout a nesmí se od nich odvracet zrak.

Českou republiku na vzpomínkové akci zastupoval premiér Babiš, který ještě před odletem varoval před novou vlnou antisemitismu v Evropě. Zároveň ale ubezpečil, že v České republice antisemitismus téměř neexistuje. „V tomto směru můžeme jít příkladem pro ostatní země. Nemáme tak zásadní problémy jako ve Francii,“ uvedl Babiš.

Dále také potvrdil, že společně s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) plánují obnovit práce na Památníku ticha na nepoužívaném nádraží Praha-Bubny. Památník má připomínat transporty českých židů do Terezína, které byly vypravovány právě z nádraží Bubny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…