Arménie je dle svého premiéra otevřena k řešení v kauze mafiánského bosse Soghojana

02.06.2015 14:22

České a arménské ministerstvo spravedlnosti jednají o možném řešení případu arménského mafiánského bosse Andranika Soghojana. V Česku byl odsouzen ke 22letému trestu za vraždu, Arménie rozsudek nepřevzala, Soghojan byl propuštěn z vazby. Podle arménského premiéra Hovika Abrahamjana je nicméně Jeravan připraven věc řešit, pokud se najde vhodná cesta.

Arménie je dle svého premiéra otevřena k řešení v kauze mafiánského bosse Soghojana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

„Každý člověk, který poruší zákon, musí nést důsledky,“ řekl dnes k případu arménský premiér na společné tiskové konferenci se svým českým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Asi před měsícem byl prý informován o návrhu českého ministerstva spravedlnosti v této věci. Jelikož mezi oběma zeměmi neexistuje smlouva, která by vzájemné vydávání odsouzených řešila, je podle něj na obou ministerstvech, aby našla řešení.

Soghojan si v roce 2007 v Praze objednal vraždu svého krajana, podnikatele. Při následném vražedném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Pražský městský soud nejprve Soghojana nadvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce. Letos rozsudek potvrdil i Nejvyšší soud. Soghojan, který je nyní na svobodě, patrně v Arménii, podal nedávno ústavní stížnost.

Bylo zahájeno jednání s Arménií o uzavření mezinárodní smlouvy

ČR požádala Arménii o převzetí rozsudku nad Soghojanem, Jerevan však odpověděl, že to není možné. Arménský právní řád sice převzetí výkonu rozsudku ve výjimečných případech připouští, neobsahuje ale konkrétní pravidla, která by to umožnila.

České ministerstvo spravedlnosti před několika týdny zveřejnilo, že zahájilo s arménskou stranou jednání o uzavření mezinárodní smlouvy, která by se týkala právní pomoci v trestní oblasti. Podle náměstka pro mezinárodní sekci Petra Jägera je prioritou ČR to, aby smlouva pokrývala předávání výkonu rozsudků v rozsahu, v němž nelze využít stávající mezinárodní instrumenty, a to, aby ji bylo možné aplikovat i na již běžící řízení.

Na dotaz ČTK, zda půjde smlouvu použít i na Soghojanovu kauzu, tehdy ministerstvo odpovědělo, že to zatím není zřejmé. „Až v průběhu samotného sjednávání dvoustranné smlouvy lze očekávat bližší vyjasnění obsahu a rozsahu forem justiční spolupráce, které bude smlouva pokrývat,“ sdělil tiskový odbor.

Hospodářská spolupráce obou zemí by mohla posílit

Větší část dnešní společné tiskové konference obou premiérů se věnovala jiným aspektům vzájemných vztahů. Oba ministerští předsedové mají za to, že Česko a Arménie by mohly zesílit svoji hospodářskou spolupráci, konkrétně zmínili odvětví energetiky, dopravy, zdravotnictví, zemědělství nebo vědy a výzkumu.

Sobotka a Abrahamjan hovořili také o možném obnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Jerevanem. Obě strany by to přivítaly, bude ale na soukromých společnostech, jestli takovou linku zřídí.

Memorandum o obchodně-ekonomické, humanitární a kulturní spolupráci dnes podepsali zástupci Královéhradeckého kraje a arménské oblasti Tavuš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…