Ať bude prezidentem kdokoli, konec světa nenastane, říká politolog

26.01.2013 7:44

Historicky první přímá volba prezidenta rozdělila společnost na dva tábory - podporovatele Karla Schwarzenberga (TOP 09) a příznivce Miloše Zemana (SPOZ). Žádný konec světa se ale určitě nebude konat ani pro jeden z nich, ať už bude novým prezidentem kdokoliv. Časem se hrany otupí, říká politolog Jan Bureš.

Ať bude prezidentem kdokoli, konec světa nenastane, říká politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Ve druhém kole, kdy spolu soupeří dva kandidáti, lze prý vždy čekat, že se společnost rozdělí. Po volbách se prý ale zase všechno uklidní.

"Domnívám se, že voliči Miloše Zemana budou mít trochu menší problém přijmout za prezidenta Karla Schwarzenberga, protože není tak ostře vyhraněný, drží se spíše v pozadí a projevují se u něj spíše zklidňující vlastnosti. Proto se Schwarzenbergovi může víc dařit, aby ho lidé brali jako nadstranického prezidenta," řekl deníku Právo politolog Jan Bureš.

Naproti tomu Zeman by mohl mít složitější pozici, protože prý bude vždy vnímán jako levicový prezident a hůř se mu bude přesvědčovat Schwarzenbergovy voliče, aby ho přijali a respektovali, obzvlášť po kampani, kterou vedl.

Výsledek voleb podle Bureše společnost už více polarizovat nebude. "Vzhledem k tomu, že v československé a české tradici je prezidentský úřad vnímán jako instituce, která má sjednocovat národ, tak po určité době, ať už bude zvolen Zeman, nebo Schwarzenberg, se hrany otupí," říká politolog.

Volba mezi dvěma póly

Lidé si podle Bureše v této volbě vybírají, jaký typ prezidenta chtějí. Jestli aktivistického, kterého ztělesňuje Zeman, nebo naopak opatrného a řádně ústavního, jakým by byl Schwarzenberg.

"Pokud se hlavou státu stane Zeman, tak veřejnost ukáže, že nechce prezidenta, který potichu sedí v kanceláři a občas něco řekne, napíše, ale jinak do politiky nevstupuje. Naopak tím dá najevo, že chce lídra, že chce na Hradě člověka, kdo bude systému dominovat, svojí autoritou do něj vstupovat a rozrušovat poměry v politických stranách," dodal politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…