Ať se jde Zeman bodnout. Drž hubu, Zdeňku. Peklo kolem prezidentových slov o Rusku

29.12.2019 7:23

Za absolutní drzost označil prezident Miloš Zeman kritické vyjádření ruského ministerstva zahraničí k českému rozhodnutí zařadit 21. srpen mezi památné dny. Serveru ParlamentníListy.cz Zeman řekl, že kvůli ruskému prohlášení zvažuje, zda nezrušit svou návštěvu Moskvy v příštím roce. Přiklání se však spíš k tomu, že na oslavy 75 let od konce druhé světové války dorazí a Rusy vyzve, aby „obrátili list“. Překvapivý prezidentův výrok nenechal bez emocionální odezvy komunista Zdeněk Ondráček.

Ať se jde Zeman bodnout. Drž hubu, Zdeňku. Peklo kolem prezidentových slov o Rusku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

„Přátelé, pokud toto pan prezident opravdu zvažuje, tak ať se jde bodnout. Pokud nepojede, je to jeho neúcta ke 144 tisícům rudoarmějců, kteří položili své životy při osvobozování Československa. Co si o tom myslíte vy? Váš názor mě zajímá,“ poznamenal komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

„Drž hubu Zdeňku,“ vzkázal Ondráčkovi starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný. Kvůli svým dřívějším slovům na adresu tohoto někdejšího příslušníka Veřejné bezpečnosti a později policisty, který v lednu 1989 zasahoval proti demonstrantům během Palachova týdne, Novotného vyšetřuje policie kvůli možnému podněcování k vraždě. 

„Myslím, že pan prezident Zeman tím buď sbírá politické body, což si myslím v jeho věku už nemá zapotřebí, nebo tím dokazuje, že je pravý státník, která má svůj názor a nenechá si do něj kecat nikým, ať je to západ, nebo východ, každopádně jeho neúčast by nebyla namístě. Myslím, že jeho druhá možnost by byla ukázka velikého státníka, to že by se oslav vůbec neúčastnil, by byla naopak neúcta ke všem obětem hrůz války. Přece jen oslavy nejsou místem pro politické strkanice, ale místem uctění a vzpomínkou všem událostem bez ohledu na hranice, státy, národy a politické uskupení. Svůj nesouhlas může dát najevo osobně mezi státníky v čase mimo oslavy bez veřejného publika a populistických póz ve stylu pražského magistrátu a jim podobným,“ uvedl k tomu v diskusi Jarda Pikal. 

„Rusové nám nemají říkat, jaké výročí si máme nebo nemáme připomínat či jaké pomníky stavět a nestavět. Ačkoliv já osobně mám nějaké výročí okupace na háku, jsme svobodná země a nikdo by nám tyhle věci neměl diktovat. To už tu dělá EU. Tudíž je jeho rozhodnutí zvážit návštěvu Moskvy správné,“ podotkl Frank Cold.

Na jeho slova pak reagoval Ondráček. „Nic nám nediktují. Zvou nás a my svoji účastí tam projevujeme úctu k obětem. Ale asi vůbec netušíte, o čem mluvím,“ podotkl Ondráček. 

„Ať si myslí, kdo chce, co chce, pro mne je rok 1968 rokem druhého osvobození. Díky tomu se sem dostal zápaďácký bordel o 21 let později a kupříkladu mně ta doba dopřála šťastné dětství a dospívání,“ uvedl Miroslav Novák. 

Zeman se minulý týden podobně jako další vládní i opoziční politici ohradil proti prohlášení ruského ministerstva zahraničí, že české rozhodnutí ohledně 21. srpna sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že okupaci Československa a její oběti je nutné si připomínat, ne na ně zapomenout.

Prezident včera řekl, že ruské prohlášení považuje za absolutní drzost. „Před časem jsem přijal pozvání prezidenta (Vladimira) Putina na oslavu 75. výročí vítězství v druhé světové válce, a teď přemýšlím o tom tam buď vůbec nejet, anebo, což asi udělám spíše, tam jet a říci Rusům: ‚Co kdybyste obrátili list a přestali si toto výročí připomínat?‘,“ uvedl Zeman.

Na údajnou neochotu Prahy obrátit list v souvislosti s událostmi roku 1968 poukázalo prohlášení ruského ministerstva zahraničí. „Snaha Prahy znovu se vracet k půl století starým událostem za účelem jejich začlenění do současného politického kontextu, neochota otočit tuto stránku dějin, která kalí atmosféru rusko-českých vztahů, sotva bude přispívat k úspěšnému průběhu bilaterální spolupráce,“ uvedlo.

To, že Česko si bude 21. srpen připomínat jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy, schválil Senát 4. prosince v rámci novely o státních svátcích. Novelu, kterou předložilo devět desítek poslanců ze všech klubů kromě KSČM, Zeman podepsal. Česko tak nově bude mít v kalendáři 15 významných dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…