Ať žije prezident! vítalo nacpané náměstí Zemana. Fuj, křičelo na dívku, která ho vyzvala k odstoupení. A co se dělo dál? Podívejte se, stojí to za to

11.11.2014 14:28

REPORTÁŽ Nadšené ovace přerušoval pískot při návštěvě prezidenta v Opavě. Na velmi bouřlivém setkání plném emocí se prezident Miloš Zeman vyjádřil ke své cestě do Číny a k vulgárním výrazům v Hovorech z Lán: „Včera jsem se s asi dvěma a půl tisíci lidmi v Havířově rozloučil slovy: Lituji, že jste mi nepoložili žádnou otázku o mých údajných vulgarismech. Já vám děkuji, že jste to tady napravila,“ reagoval Zeman na položenou otázku od tazatelky, která Zemana také vyzvala k rezignaci. V debatě pak byla řeč i o vylupování očí v Tibetu.

Ať žije prezident! vítalo nacpané náměstí Zemana. Fuj, křičelo na dívku, která ho vyzvala k odstoupení. A co se dělo dál? Podívejte se, stojí to za to
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Opavě

Za bouřlivého potlesku, který doprovázely výkřiky: „Ať žije prezident!“ ale také: „Ruský šváb!“ přicházel prezident republiky Miloš Zeman na Horní náměstí v Opavě. Davem cloumaly emoce. Když prezident přišel na tribunu, lidé se na chvíli uklidnili. Premiérou před tak širokou veřejností bylo setkání pro Martina Vítečka (ANO), který byl teprve v pondělí zvolen do funkce čelního představitele statutárního města. Po jeho úvodu se ke slovu dostal také hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který prezidenta Miloše Zemana na jeho cestě regionem doprovází. Rychle ale předal slovo hlavě státu. „Vážený pane hejtmane, vážený pane primátore, kterému bych chtěl ještě jednou blahopřát k jeho nelehkému úkolu, protože být primátorem bílé Opavy je těžká a náročná práce. Chtěl bych Vám stejně jako pan hejtman poděkovat, že jste i v tuto dobu přišli,“ obrátil se ke stovkám lidí Zeman.

„Chtěl bych vás ujistit, že smyslem mého vystoupení není dlouhý patetický projev, smyslem je diskuze s občany. Při diskuzi dávám vždy přednost názorům lidí, kteří se mnou případně nesouhlasí a vždy je prosím, aby se protlačili sem před tribunu a nikoli mlčením nebo pískotem, ale jadrnou češtinou vyjádřili svůj názor,“ uvedl prezident a tak v podstatě odpověděl na projevy nesouhlasu, které slyšel při svém vstupu na náměstí: „Tam byl jeden křikloun, kterého jsem pozval a nabízel mu mikrofon a křikloun začal zmateně ustupovat. Doufám, že ostatní křiklouni včetně nositele toho nápisu mají trochu větší odvahu. Já jim slibuji, že budou první, kdo dostanou mikrofon, aby mohli svůj názor vyjádřit,“ reagoval Zeman na protestní transparent s nápisem: „Neschovávej nás za kundy.“

Prezident: Přátelé, tužte svaly a opět vztyčte transparenty

Zeman upozornil na to, že nemá rád v komunikaci s občany výraz obyčejní lidé. „Ve skutečnosti každý z nás je neobyčejný, za každým z nás je nějaké dílo,“ vysvětlil Zeman. „Dovolte mi připomenout, že právě dnes je světový den veteránů, já proto navštívím nejen naši vojenskou radiolokační jednotku, ale setkám se právě tady s našimi veterány, abych se před nimi s úctou sklonil, protože to byli stateční lidé, kteří navazují na tradici legií, na tradici vojáků, kteří bojovali ať už na frontě, ale i vojáků, kteří bojují v zahraničních misích proti mezinárodnímu terorismu, aby se teroristické buňky nedostaly i na naše území. Byli to stateční lidé a statečnost je třeba oceňovat,“ dodal prezident. Pak komentoval situaci v davu: „Není potřeba oceňovat zbabělce. Kupodivu vidím, že dva transparenty, které tu byly, klesly. Přátelé, tužte své svaly a opět vztyčte své transparenty do výše a přijďte sem. Neschovávejte se a položte jakoukoli otázku a vyjádřete jakýkoli názor, protože politik, který neumí odpovědět, není politik a nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi,“ vyzval prezident k diskuzi. Ozval se bouřlivý potlesk. Na prezidentovu výzvu ale autoři transparentů nezareagovali.

Pane prezidente, vyzývám vás k rezignaci! Fůj!

Slovo si vzala a chopila se mikrofonu slečna, která stála těsně u tribuny a razantním hlasem položila dotaz: „Proč neuznáváte lidská práva? Kdybyste je uznal, tak byste neuznal celistvost Číny a vaši cestu do Číny jste zamluvil užitím vulgarismů v rozhlasovém vysílání. Tímto vás vyzývám k rezignaci, protože nehájíte zájmy České republiky,“ zazněl dotaz, který ale přerušilo hlasité volání: „Fuj.“ Tazatelka pak ještě stihla doplnit: „Nevedete tuto republiku tak, jak byste měl.“ Zeman reagoval: „Většina s vámi sice nesouhlasí, ale to ještě neznamená, že nemáte pravdu, protože pravda je často v menšině a menšinové názory se stávají většinovými.“ Pak se věnoval odpovědím na jednotlivé části otázky. Začal návštěvou Číny: „Možná jste si všimla titulní fotografie na stránce jednoho z deníků, kde se prezident Obama setkal s čínským prezidentem v čínském úboru. Možná byste řekla, aby mu zalichotil. Mohu vás ujistit, že já jsem se setkal s čínským prezidentem v běžném úboru s kravatou. Proč Angela Merkelová jezdí do Číny? Jezdí tam proto, aby jednak podpořila německé exportéry a jednak, aby získala čínské investice. Možná, že by bylo dobré, dojet si do Berlína a vysvětlit Angele Merkelové, že jedná chybně,“ uvedl prezident s tím, že starost o nové pracovní příležitosti v zemi je povinností každého politika včetně prezidenta. „Pokud jde o lidská práva. Ano, zastávám názor, že je třeba o nich mluvit, ale ne tak, že budeme naše partnery o lidských právech poučovat. To je velký rozdíl. My jsme krátce po revoluci poučovali, jak se dělá tržní ekonomika, politická demokracie a sami jsme se měli spíš učit od druhých než poučovat. Lidská práva nejsou jen politická, ta už máme, ale lidským právem je i právo na práci, důstojný život, bydlení, výchovu svých dětí. Toto vše jsou také lidská práva a o nich někteří politici, zejména tak zvaní kavárenští politici, vůbec nemluví,“ dodal.

Zeman: Ten, kdo cituje vulgarismy, není sám vulgární

V další části odpovědi reagoval na kritiku v souvislosti s užíváním vulgarismů. „Nevím, jestli jste poslouchala Hovory z Lán, pokud ano, tak víte, že tam vulgarismy zazněly ve třech případech. První dva případy byly citace. Přeložil jsem pouze do češtiny název jedné ruské skupiny a český překlad byl výstižný. Pak jsem citoval pana Karla Schwarzenberga a jeden jeho vulgarismus. Ten, kdo kritizuje vulgarismy, není sám vulgární. Musím se přiznat, že jeden vulgární výraz jsem v Hovorech z Lán použil a chtěl bych Vás upozornit, že tento výraz je ve slovníku spisovné češtiny profesora Trávníčka. Takže by bylo docela dobré, kdybyste se tu spisovnou češtinu naučila. Včera jsem se s asi dvěma a půl tisíci lidmi v Havířově rozloučil slovy: Lituji, že jste mi nepoložili žádnou otázku o mých údajných vulgarismech. Já vám děkuji, že jste to tady napravila. Rozloučil jsem se v Havířově názvem vulgárního filmu Věry Chytilové Kurvahošigutntág,“ uvedl prezident.

Zeman: Špína této země označuje padlé vojáky za žoldáky

Ke slovu se dostal další opavský občan. „Z Číny se tu přiváží obrovské množství umělé hmoty, které obsahuje ftaláty. Česká hygienická stanice vůbec nefunguje. Je to zločin vůči našemu národu. Kdyby nebylo umělé oplodnění, tak ani neuvidíte na ulici dvojčata,“ zahájil řeč jeden z občanů, který pak kritizoval postoj Číny vůči Tibetu a po upozornění položil dotaz: „Pokládáte okupaci za morální? Řekněte mi také jeden případ, kdy legionáři nebo kdy česká armáda s bolševikem vtrhla do Afghánistánu? Vy jste z toho celý nadšený. Oni jsou teroristé a okupanti, oni jsou ti zlí,“ rozčiloval se. Prezident upozornil tazatele na historii legií a jejich angažovanost v zahraničí v kontextu vzniku samostatného Československa. „Pokud jde o Afghánistán a názor, že naši vojáci, kteří tam jsou, jsou teroristé, případně žoldáci, já bych jen citoval ze svého projevu k 28. říjnu, který jste možná viděli v televizi. Byla to nepříjemná věta, uznávám. `Špína této země označuje padlé vojáky za žoldáky.` Žoldák je ten, kdo za peníze bojuje v armádě cizího státu, žoldák není ten, kdo bojuje v armádě své vlasti. Padlí vojáci jsou hrdinové, a také jsem je vyznamenal. Můžete mít na to, a je to v demokratické společnosti vaše svaté právo, jiný názor. Uznejte ale i právo jiných, právo těch, kteří, když teď v televizi vidíte, jak lidem uřezávají hlavy, chtějí bojovat proti teroristům, aby tito teroristé nepronikli na naše území,“ dodal.

Tibeťanům byly vylupovány oči. Byla to demokratická společnost?

Prezident se věnoval v odpovědi i historii Tibetu: „Předposlední věc, o které jste mluvil, byl Tibet. Tibet ve středověku byla země ovládaná lamaistickým duchovenstvem. Byla to země klášterů, země mnichů, a těmto mnichům, kteří sami nepracovali, sloužili Tibeťané, byli zakováváni do okovů a za závažnější prohřešky jim byly vylupovány oči. Jestliže toto považujete za demokratickou společnost, já oponuji a říkám, že je to částečně feudální, částečně otrokářská společnost,“ dodal prezident a vysvětlil i situaci s exportem, kdy upozornil na to, že z Číny dovážíme zejména moderní technologie. „Může se stát, že se tu objeví nebezpečné hračky z Číny, Malajsie, Indie, ale od toho tu máme kontroly. Víte, že řada nebezpečných hraček pocházela z Itálie, Holandska, USA, takže nesvádějme všechno na Čínu,“ upozornil prezident.

Je Kellner nastrčená figurka Václava Klause?

Pak už padla poslední otázka: „Mezi lidmi koluje zvěst, že pan Petr Kellner je nastrčená figurka exprezidenta Václava Klause. Co si o tom myslíte?“ „Kdybyste mi řekl, že exprezident Václav Klaus je nastrčená figurka Petra Kellnera, tak bych o tom alespoň maličkou chviličku přemýšlel, ale v opačném gardu to určitě neplatí,“ reagoval s úsměvem Zeman. Prezident pak dekoroval místní prapor, podepsal se do pamětní knihy a z náměstí opět odcházel za bouřlivého potlesku.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…