Au. To si Bartoš odnese: Pláč a ztracené hlasy, ač to myslel dobře

23.09.2021 7:17 | Ze sítí

Slova předsedy Pirátů Ivana Bartoše o muslimské Evropě se stala terčem posměšků. Herní vývojář Daniel Vávra si rýpl, že teď Bartoš zní jako Okamura a politici a komentátoři na internetu se shodovali, že u voličů Pirátů tyto výroky nebudou přijaty s povděkem. „Tohle je větší salto mortale, než Jurečkova omluva. Jestli on to Bartoš s tou středovostí už kapku nepřehnal?“ trefoval se do Bartoše publicista David Petrla. Youtuber Bratříček se přidal, že Bartoš teď používá termíny, které on raději nevyslovoval. A dle arabisty Singera bylo přistoupit na termín „muslimská Evropa“ Bartošovou chybou.

Au. To si Bartoš odnese: Pláč a ztracené hlasy, ač to myslel dobře
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
Předseda Pirátů Ivan Bartoš překvapil, když v interview rádia Impuls prohlásil, že na rozdíl od svých předchozích výroků teď už problém s tzv. muslimskou Evropou má. „S muslimskou Evropou problém mám, protože se ukázalo na Francii, méně pak na Německu, že pokud je těch lidí mnoho, tak je skutečně problém zvládnout integraci. Vznikají no-go zóny. Nezavírejme před tím oči. I severské státy, které byly v této otázce velmi liberální, tak vidí, že to problém je a musí se to řešit společně v evropském kontextu,“ řekl v pořadu Volební detektor.

„V roce 2015, kdy byla eskalace té první migrační vlny, jsme vydali snad nejkomplexnější návrh řešení krize – od pomoci v zahraničí přes přísné azylové řízení na úrovni celé Evropy. Odmítli jsme nelegální migraci a není pravda, že bychom podporovali kvóty,“ snažil se Bartoš bojovat proti pověsti Pirátů jako strany, která je pro přijímání migrantů. Také řekl, že v programu Pirátů není ani přijetí eura, ani vyšší zdanění nemovitostí.

Toto ujasnění ovšem nepřešli komentátoři jen tak. „Ajajaj. A co teď? Předseda Pirátů je asi islamofobní rasista level Okamura, protože Okamura přesně tohle říká už cca 6 let, ale přece tu žádní nejsou! Ve Francii je všechno v pohodě. To jsou jen ničím nepodložené hoaxy extremistů, že jsou nějaké problémy. Co si teď s tím voliči počnou? Naděje zhasla. Tahle kampaň je fakt zoufalství. Za chvíli si pozvou na setkání s voliči Ortel a Aleše Brichtu,“ smál se Pirátům herní vývojář Daniel Vávra.

„Hamáček a Okamura ‚získali sympatie‘, Bartoš změnil názor. Volič pláče,“ glosoval krátce titulky moderátor Reflexu Čestmír Strakatý.

„Nechci Ivanovi Bartošovi radit, ale nevím, jestli je dobrý nápad takhle děsit své voliče 14 dní před volbama...“ otřel se o předsedu Pirátů poslanec ANO Patrik Nacher. Velice podobně okomentoval Bartošovo ujasnění pedagog a pracovník Info.cz Martin Kovář: „Volby jsou fakt blízko. Ivan Bartoš má problém s muslimskou Evropou, ve Francii jsou no-go zóny, přijetí eura není v programu a zdanění nemovitostí také ne. Tedy já být pravověrný Pirát, tak s tím hlasem nevím, nevím…“

„Řada Pirátů a jejich voličů stále trvá na tom, že žádné no-go zóny neexistují a že Mohamed byl velký mírotvorce. Tohle je větší salto mortale, než Jurečkova omluva. Jestli on to Bartoš s tou středovostí už kapku nepřehnal?“ byl pobaven publicista David Petrla a dodal, že slavit mohou Zelení. Jedna z voliček Zelených se skutečně ozvala, že toto je jeden z mnoha důvodů, proč Piráty volit nebude a nebyla sama.

Arabista Prokop Singer viděl pak chybu v tom, že Ivan Bartoš vůbec přistoupil na termín „muslimská Evropa“.

„Člověk by si přál, aby SPOLU a PirátoStan dali společně 101 v PS, ale když slyším tyto výroky Bartoše, tak začínám být velmi skeptický. Tato rétorika podle mě spoustu pirátských voličů spíše odradí a pro ostatní je tento názorový obrat těžko uvěřitelný,“ mínil Pavel Šaradín.

A youtuber Bratříček si povzdechl: „Já, kterého kdejaká vločka neměla problém označit za alt-right fašistického komentátora, jsem NIKDY nevyslovil ‚no-go zóna‘, přestože jsem v jedné takové podobné v noci v Paříži zkejsnul. Proč? Pač mi to přišlo hrozně přitažený za vlasy.“ A dal odkaz na Bartošova slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…