Audit? Babiš promluvil na internetu! Jenže... No, podívejte se sami

03.12.2019 11:04

Téměř všichni řeší audit ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který v pátek do Česka poslala Evropská komise a který je podle této instituce konečný. On sám však na svém facebookovém profilu k této věci mlčí. Místo toho poblahopřál Milanu Kunderovi a odpovídal na dotazy tazatelů ohledně podpory KSČM či podnikání. Jenže návštěvníci Babišova profilu mu bruselský audit stejně dali „sežrat“.

Audit? Babiš promluvil na internetu! Jenže... No, podívejte se sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Jsem rád, že jsem to před rokem inicioval a vážím si toho, že jsem mohl,“ napsal k zisku českého občanství Milana Kundery dnes ráno Babiš. 

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

Spisovatel Milan Kundera získal české státní občanství opět po 40 letech. Listinu o nabytí občanství devadesátiletému autorovi předal v jeho pařížském bytě 28. listopadu český velvyslanec Petr Drulák, píše dnešní Právo. Šlo o civilní obřad bez vlajek a hymny, Kundera měl upřímnou radost, řekl listu Drulák. Velvyslanec doufá, že Kundera přehodnotí svůj postoj k publikační činnosti v češtině.

Československého státního občanství Kunderu zbavil komunistický režim koncem 70. let. Jeden z nejznámějších českých autorů žije od roku 1974 ve Francii, od roku 1981 má občanství francouzské. Po listopadu 1989 Kundera několikrát navštívil Československo i ČR, v roce 1995 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Přebírala ji tehdy Kunderova manželka Věra. Nabídku na vrácení českého občanství Kunderovi loni předložil právě premiér Andrej Babiš na setkání v Paříži.

Včera pak Babiš reagoval na videootázky, které mu položil tazatel Filip. „Položil mi dvě otázky. Inteligentní a dost na tělo. Takových si vážím. Podpora KSČM? Vláda s ČSSD a KDU ČSL? Po pravdě jsem odpověděl a šel jsem ve vzpomínkách až na volební štáb v roce 2013, kdy jsme byli fakt překvapený druhým místem ve volbách. Učíme se, každý den se učíme. Tehdy jsme toho moc nevěděli, dneska víme daleko víc. To vám poctivě přiznávám,“ sdělil Babiš.

„V roce 2013 se určitě novináři ptali, jestli půjdeme s komunisty, nebo nepůjdeme. A já se ptám, proč komunisty nezrušili po revoluci. Je to demokratická strana, lidé ji volí. V roce 2013 jsme udělali koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Byli jsme tehdy překvapení z toho výsledku, nevěděli jsme, co máme dělat,“ poznamenal. „Naivně jsme si mysleli, že když tedy budeme mít ve vládě 6 míst, že KDU-ČSL, k níž jsme měli blíž, že bude blokovat ty nápady ohledně utrácení. Ale válcovali nás,“ podotkl Babiš. Zavzpomínal na své úspěchy v křesle ministra financí i na to, jak ve vládě skončil. „Premiér mě tehdy vyhodil, kvůli preferencím,“ poznamenal Babiš.

„Teď ta vláda je jiná. Vyzvali jsme po volbách ODS ke společné vládě, to pan Fiala odmítl. Máme menšinovou vládu s ČSSD, musíme jim neustále vysvětlovat, že musíme snižovat zadlužení, snižujeme daně. Pumpujeme peníze do ekonomiky, to funguje, samozřejmě je věčný souboj mezi paní Maláčovou a paní Schillerovou,“ uvedl Babiš. 

„Pracujeme, máme výsledky. Daří se celé zemi. A myslím si, že je to i naše zásluha, že Česká republika je země pro budoucnost,“ sdělil Babiš a pozval tazatele na kávu.

„Nj, teď se sem bude sypat jeden status za druhým, jako vždy, když má Babiš nějaký malér a je potřeba odvrátit pozornost. Zmínku o zprávě Evropské komise o Babišově střetu zájmů tu člověk samozřejmě nenajde,“ poznamenal následně v diskuzi jeden z uživatelů.

„Kdy jako podvodník, který obírá tuto republiku dotacemi přestanete lhát občanům této republiky a přiznáte se o kolik jste obral tuto republiku peněz! Kolik z těch peněz mohlo být postavených domů pro seniory! Nemocnic! Koupeno sanitek! Hasičských vozů atd!!!“ rozčílil se další.

„Babišův střet zájmů: Česko může přijít o půl miliardy na dotacích... Zatímco premiér Babiš i ministryně místního rozvoje Klára Dostálová (za ANO) tvrdili, že nejde o finální auditní zprávu, podle české místopředsedkyně EK Věry Jourové (ANO), která v pondělí převzala svůj úřad, a mluvčí Evropské komise auditní zpráva EK finální je,“ připomněl další pisatel.

Ani to Babiše však nepřivedlo k tomu, že by se na Facebooku ke střetu zájmů vyjádřil. Místo toho sdílel dnes dopoledne další video. „Vzpomínáte na Richarda? Před 3 lety řekl, že až bude v Česku líp, tak se k nám vrátí z Holandska. A dneska je ten den. Otevřel si tady podnik a ptá se, jaké máme programy pro mladé podnikatele. Koukněte na video,“ napsal Babiš.

„Udělal jste dobře, že jste se vrátil domů. Jsme země pro budoucnost. Mimochodem se k nám stěhují i lidé z Francie, Nizozemska nebo dalších západních států. Jsme stabilní země, dobře se tu žije. Česká republika je krásná země. Počet živnostníků stoupá. Snažíme se jim nějak vylepšit ten start,“ poznamenal Babiš. „Chceme měnit jenom zákony jen dvakrát ročně, chceme méně byrokracie. Dnes už je možné firmu zaregistrovat on-line, máme plno věcí...“ sdělil Babiš a nabídl muži, že s ním může komunikovat i e-mailem. „Držím palce v podnikání, my jsme za komunistického režimu nemohli. A hlavně můžete cestovat, ať se vám daří,“ uzavřel Babiš.

Babiš včera pouze řekl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. „Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, Česká republika se k tomu vyjádří. Předpokládám, že pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co ČR tvrdila, tak ho určitě odmítne,“ uvedl Babiš. Premiér řekl, že komise nemá patent na rozum a není autoritou na výklad českých předpisů včetně zákona o střetu zájmů.

„Nechápu, jak si může Evropská komise dovolit vykládat české zákony, zákon Lex Babiš proti Babišovi,“ uvedl. Zopakoval, že české novele o střetu zájmů vyhověl, když svou firmu Agrofert vložil do svěřenských fondů. Komise se podle něj má zabývat evropskými předpisy. „Takže určitě to není autorita,“ konstatoval.

„Střet zájmů jasně odmítám,“ opakuje pak Babiš neustále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…