Austrálie je na nohou. Do země se chystá významný politik z druhé polokoule a místní sluníčka mají pohotovost

11.10.2015 6:15

Zpravodajský server ABC.net informuje o udělení víza australskými úřady známému nizozemskému kritikovi islámu Geertu Wildersovi. Nizozemský politik se tak bude moci zúčastnit slavnostního aktu v rámci založení nové politické strany Australské strany pro svobodu (ALA) v Perthu. Ve městě se chystají protesty jeho příznivců i odpůrců.

Austrálie je na nohou. Do země se chystá významný politik z druhé polokoule a místní sluníčka mají pohotovost
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Několik dní nebylo jisté, zda australské úřady „kontroverznímu“ politikovi umožní vstup do země. A pokud ano, jestli stihne být celý proces vyřízen včas. Wilders má obecně při svých návštěvách zejména evropských zemí potíže. Před několika dny například Velká Británie Wildersovi vstup do země zamítla. Na druhou stranu do Spojených států se před několika týdny dostal snadno. Nová politická strana je inspirována Wildersovou politickou stranou v Nizozemí, která mimochodem patří dle posledních průzkumů veřejného mínění u voličů k nejpopulárnějším. Zakladatelé ALA například požadují, aby bylo zakázáno nošení burky ve veřejném prostoru a na deset let bylo pozastaveno vydávání víz občanům z islámských zemí.

Udělení víza do Austrálie Wilders oznámil na svém Twitteru, když napsal, že vízum obdržel a už se těší do Perthu, kde je naplánována celá událost. Později vše potvrdil také australský imigrační úřad. Informace zveřejněná na sociálních sítích potěšila i zakladatelku ALA Debbie Robinsonovou. „Je to pro mě skvělá zpráva a zároveň velká úleva. Na společné setkání se všichni těšíme a také jsme vše k tomuto dni směřovali. Bude skvělé slyšet ho mluvit, slyšet, co všechno má na srdci. Jeho vystoupení k nám vrátí svobodu projevu, spousta lidí se zajímá o jeho názory i o to, co se dnes děje v Nizozemí,“ cituje server ABC Robinsonovou. Dle svých slov neočekává, že by mohla Wildersova návštěva vyvolat podobné protesty, jako tomu bylo v minulosti.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Neuvádíme veřejně, kde se naše setkání uskuteční, takže doufám v klidný průběh celé akce,“ uvedla šéfka strany. Jak server ABC.net uvádí, Wilders byl do země pozván již před třemi lety protiislámským uskupením Q Society of Australia. Tehdy však byla jeho žádost o udělení víza potřebného ke vstupu do země odmítnuta. Pravicový nizozemský politik a vůdce Strany pro svobodu tehdy získal vízum o rok později. Jelikož figuruje na bezpečnostním seznamu, trvalo tehdy vyřízení jeho žádosti o azyl delší časový úsek. Jeho vystoupení provázely protesty a musela jej doprovázet speciální policejní jednotka. Nakonec mu byla zrušena také rezervace prostor, kde měl také promluvit. Premiér státu Západní Austrálie prohlásil, že Wilders není vítán, a proto mu ani nebude umožněno využít ke svému projevu vládní budovu.

Obavy z vypuknutí násilných protestů panují i před jeho chystanou návštěvou Perthu, byť proti udělení víza nic zásadního nenamítá ani šéf organizace pro rasovou rovnost v Západní Austrálii Suresh Rajan. „Byl jsem vždycky proti tomu, aby mu nebylo umožněno získat vízum. Na druhou stranu je pravda, že může jeho návštěva přinést další radikalizaci komunity. Když sem přijede někdo jeho typu, kdo opakuje zažité xenofobní stereotypy a hlásá rasovou nesnášenlivost, působí to na muslimské děti negativním způsobem. Cítí se vyřazeny ze společnosti a mohou se skutečně radikalizovat. Všichni budoucí radikálové se nejprve cítili izolováni v rámci své komunity. To, co dělá Geert Wilders, napomáhá jejich další izolaci a oni se pak stávají snadným terčem pro našeptávače radikálního islámu,“ konstatoval Rajan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…