Autocenzura. To je to nejhorší. Korecký ke svobodě slova

11.10.2023 10:36 | Monitoring

Společnost na obranu svobody projevu, jejímž spoluzakladatelem je tvůrce počítačových her Daniel Vávra, si položila otázku, jak je to momentálně se svobodou slova v Česku. Odpověď nabídl komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Poukázal na 6 věcí, které ohrožují svobodu slova. Započítal do toho i tlak, který se objevil v západním světě po 11. září 2001. S varováním stran svobody slova přišla i filozofka Tereza Matějíčková.

Autocenzura. To je to nejhorší. Korecký ke svobodě slova
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Miroslav Korecký

Komentátor Miroslav Korecký promluvil o omezování svobody slova.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Kromě všech nesmyslů, spojených se státní honbou na dezinformátory… Kromě vypínání nepohodlných webů… Kromě kriminalizace verbálních skutků nebo všelijakých skutečných či smyšlených symbolů… Kromě omezování svobody slova v rámci už dlouholetého ořezávání všech svobod po 11. září 2001… Kromě tristní proměny atmosféry na vysokých školách… Kromě bolševicky aktivistického vynucování politické a jiné korektnosti na sociálních sítích…“ vyjmenoval několik bodů zkušený komentátor.

A celé to završil ještě jednou věcí, která podle něj ohrožuje svobodu projevu. Měl na mysli tendování k autocenzuře.

„Tak kromě toho všeho je dnes snad nejsmutnější obyčejná a čím dál víc sílící tendence k autocenzuře. Zatím snad způsobená hlavně obavou, že se dotyčný stane obětí společenské štvanice. ZATÍM snad ještě neprimárně motivovaná strachem ze ztráty práce nebo z problémů způsobených celé rodině,“ napsal Korecký.

Filozofka Tereza Matějíčková ke stejnému tématu uvedla, že svobodu slova ohrožuje nedostatek odvahy mluvit svobodně. Třeba i proti názoru většiny. Vedle toho podle ní svobodu ohrožuje lenost.

„Neztrácela bych ze zřetele, že být svobodný je stejně výjimečné jako nesnadné. Většinou fungujeme v módu spíše dobrovolnosti než svobody. V případě spousty věcí jsme si nikdy ani nepoložili otázku, proč fungují, jak fungují a zda by neměly fungovat jinak. Což je v pořádku, nelze vše stále zpochybňovat. Svoboda je tedy spjatá s odvahou, ale nepodceňovala bych ani fakt, že je to dřina. Takže další věc, která může člověku brát svobodu slova, je lenost,“ konstatovala.

A přišla s varováním:

„V demokracii by svoboda slova neměla být aristokratická výsada těch, kteří prošli mediálním tréninkem, jsou zvláště odolní nebo odvážní. Ostatně proto se dlouho mělo za to, že svoboda slova není jen možnost něco někde pronést, ale tkví právě v sadě kulturních technik, které jsou podmínkou této svobody. Poslední dobou mi připadá, že právě tato podmínka závratně upadá,“ řekla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …