Až 21 obcí bude muset postavit čistírny ze svého. Nedostanou peníze EU

03.02.2012 9:28

Dotace na stavbu čistíren odpadních vod z Evropské unie nakonec nezíská 21 obcí včetně Prahy. Dalších osm obcí má ještě šanci, že peníze dostane. Ohroženo bylo původně 42 projektů v hodnotě deset miliard korun. Informuje o tom dnešní MF Dnes. Evropská komise totiž nehodlá dotovat projekty, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma.

Až 21 obcí bude muset postavit čistírny ze svého. Nedostanou peníze EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Konečný seznam obcí, které nedostanou dotace z EU, musí ještě formálně schválit řídící výbor Operačního programu životního prostředí, měnit se však prý příliš nemá.

Z původního seznamu ohrožených projektů zmizely jen ty akce, kde města zkrátila provozní smlouvu. Jednou z obcí, které dotaci na čističku nedostanou, jsou Vizovice. "Ze strany provozovatele nebyl nějaký zájem smlouvu měnit," řekl deníku MfD starosta Vizovic Roman Persun. Kanalizaci obec ale staví, protože na ni získaly dotaci z ministerstva zemědělství.

Dotace nedostaly obce, kde se o provoz vodovodů stará soukromá firma Veolia

Obce, které o dotaci přijdou, jsou v regionech, kde se o provoz vodovodů a kanalizací starají firmy spadající pod nadnárodní společnost Veolia. Pro obyvatele těchto měst to znamená, že investice do čisté vody si musí zaplatit sami v podobě dražšího vodného a stočného.

"Všechny peníze se podařilo uhájit pro vodohospodářské projekty. Jen půjdou na jiné stavby, než se původně počítalo," řekl MfD první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek. Vedení ministerstva zdůrazňuje, že problémy s čerpáním evropských peněz zdědilo z předchozích let.

Lepší a účinnější čističky nařídila Česku Evropská unie. Slíbila také na tyto nákladné stavby peníze. Jsou to projekty, které měly dostat příspěvek z Operačního programu životní prostředí, řídicí výbor na ně už i peníze schválil a některé jsou dokonce už hotové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…