Až 70 procent lidí údajně odmítá pracovat. Nevyplatí se jim to kvůli předluženosti

02.10.2014 15:49

Předlužení je často důvodem, proč řada nezaměstnaných odmítá pracovat. Podle odhadů zaměstnání odmítá z těchto důvodů 60 až 70 procent lidí, protože kvůli splátkám jim zbudou stejné peníze, ať do práce chodí nebo ne. Ve čtvrtek na konferenci o zaměstnanosti v Chebu to uvedl náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

Až 70 procent lidí údajně odmítá pracovat. Nevyplatí se jim to kvůli předluženosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Oddlužení je první podmínkou, aby se lidem vyplatilo vůbec jít do práce," míní Navrátil. „Řada lidí si myslí, že by k lepší motivaci pomohla změna v systému sociálních dávek, ale podle mě je to až dalším krokem. Nejprve je třeba řešit předlužení lidí," uvedl Navrátil. Zatím podle něj neexistuje statistika, která by srovnala počet lidí, kteří jsou předlužení, s evidencí uchazečů o práci.

Do firem chodí desítky uchazečů, kteří nemají kvůli předluženosti zájem pracovat

Podle ředitele Úřadu práce v Karlových Varech Kamila Řezníčka se s předlužením uchazečů pracovníci úřadu setkávají často. „Ale tyhle údaje jsou osobní a my je nemůžeme předávat dál. Není tak možné zjistit, jak velkého počtu uchazečů se tento problém týká," řekl ve čtvrtek ČTK.

Navrátil ČTK řekl, že podle zaměstnavatelů až desítky procent těch, kteří do firem chodí jako uchazeči o zaměstnání, nemají ve skutečnosti zájem pracovat právě kvůli svému předlužení.

„Současný zákon o osobním bankrotu je nastaven tak, že mnoho lidí jej nemůže využít. Nakonec z toho těží jen firmy, které nabízejí půjčky za vysoký úrok. Ty by si měly uvědomit, že pokud půjčují za 25procentní úrok lidem na dávkách, musí počítat s tím, že z některých peníze prostě nedostanou," dodal Navrátil.

Zákon zakazující platit dluhy ze sociálních dávek by prý omezil podnikání firem poskytujících půjčky

Jak ale ve čtvrtek řekl ČTK ředitel odboru trhu práce Ministerstva práce a sociálních věcí Štefan Duháň, zákon, který by například zamezil tomu, aby se dluhy mohly platit ze sociálních dávek, by v důsledku zase omezil podnikání firem, které půjčky poskytují. „My se proto radši zaměřujeme na prevenci a snažíme se lidem od škol až po seniory poskytovat základní ekonomické znalosti, aby vůbec věděli, co je půjčka," řekl Duháň.

Podle ředitele Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Stanislava Kříže z průzkumu v Karlovarském kraji vyplynulo, že u oborů, které firmy v kraji nejčastěji poptávají, je až 70 procent lidí v předlužení a nechtějí tak nastoupit do práce. Často se tak raději spoléhají na šedou ekonomiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…