BBC o českých volbách: Žádný jasný vítěz

26.10.2013 22:02

České volby nemají žádného jasného vítěze, takže po nich pravděpodobně budou následovat týdny obtížných rozhovorů o vytvoření nové vlády. Uvedl to dnes internetový server britské zpravodajské společnosti BBC.

BBC o českých volbách: Žádný jasný vítěz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Analytici se podle BBC domnívají, že výsledek voleb by mohl vést ke vzniku další nestabilní vládní koalice. Upozorňují na silnou vyjednávací pozici hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhém místě těsně za ČSSD.

Jeden z korespondentů BBC označil za skutečného vítěze voleb právě hnutí ANO. České volby jsou podle něj považovány za referendum ohledně popularity zavedených politických stran, které zemi řídily po dvě desetiletí. BBC upozorňuje, že volbám předcházely měsíce politického chaosu po červnovém pádu vlády premiéra Petra Nečase v důsledku korupčního skandálu.

Finanční trhy na české volby nereagovaly

Finanční trhy podle listu The Financial Times volby převážně ignorovaly díky ekonomické stabilitě České republiky podporované nízkým veřejným dluhem a nejnižšími náklady na půjčky v rozvíjejících se evropských zemích. List nicméně upozorňuje, že trhy by mohlo znepokojit nebezpečí vleklých jednání o sestavení vlády.

ČSSD po sečtení výsledků z 98 procent okrsků volilo 20,6 procenta lidí, což by jí podle propočtů ČTK zaručovalo 52 mandátů. V minulých volbách jich získala 56. Druhé ANO pak mělo 18,7 procent hlasů, což by pro něj znamenalo 48 poslanců. Polepší si komunisté, kterým by 15 procent hlasů přineslo 34 mandátů místo dřívějších 26.

Podle očekávání si pohorší bývalé vládní strany. TOP 09 by za téměř 12 procent hlasů měla 25 poslanců místo bývalých 41. Největší pád z výsluní utrpěla ODS, která získala jen necelých osm procent hlasů. Obhájila tak jen 15 z 53 křesel ve sněmovně. Lidovci si oproti roku 2010 o dva procentní body polepšili a získat by měli 14 mandátů za necelých sedm procent hlasů. Úsvit za podobný procentuální zisk bude mít zbývajících 12 poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…