BISák Šubrt: Pošlete k nám lidi, kterým věříte. Vše jim ukážeme

15.06.2012 11:43

České tajné služby možná čeká přísnější kontrola. Dohled by nad nimi mohly mít osobnosti, které mají ve společnosti status důvěryhodných osob. Uvažují o tom politici. BIS by podle svého mluvčího Jana Šubrta souhlasilo.

BISák Šubrt: Pošlete k nám lidi, kterým věříte. Vše jim ukážeme
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Možnost vzniku komise, která by kontrolovala činnost bezpečnostní informační služby (BIS), připustil předseda vlády Petr Nečas. Komise by měla přístup i do citlivých svazků, tím by získala pravomoc, kterou nemají ani poslanci, kteří v současné době na BIS dohlížejí.

Tajná služba by proti nové kontrole podle svého mluvčího Jana Šubrta nic nenamítala. Naopak. "Uvítali bychom to," potvrdil v rozhovoru pro zpravodajský server Hospodářských novin iHNed.cz.

Najděme ve společnosti autority

Komise by měla k citlivým informacím přístup v případě, že by byla BIS obviňována z pochybení v konkrétních případech. "Už před těmi pěti šesti lety jsem navrhoval: Najděme čtyři nebo pět morálně nezpochybnitelných osobností, které mají ve společnosti autoritu, a v případě, že služba bude z něčeho obviňována, tak my těmto lidem umožníme, aby se sami přesvědčili, zda tomu tak je, nebo není. Metaforicky řečeno otevřeme jim dveře, zpřístupníme počítače, šanony, nechť se sami přesvědčí a potom vystoupí na veřejnosti a řeknou výsledek. Ne, že by vyprávěli, viděli jsme tohle a tohle, ale jasně by řekli, zda služba selhala, nebo neselhala," představuje si funkci komise Šubrt.

O tom, jak by měla komise vypadat a kdo by ji měl tvořit, by měla rozhodnout vláda a tato úprava by se měla ukotvit v zákoně. Celý návrh s sebou totiž přináší samozřejmě i určitá rizika, kterých si je BIS vědoma.

"Samozřejmě problémem je vstup do živých materiálů, protože to je dost ošemetné. Tam jsou totiž informace z partnerských zahraničních tajných služeb nebo informace od našich agentů. A pokud bychom tam někoho pustili, je to dost problematické. Najednou se s tím začne seznamovat další osoba, a to není jednoduché," upozorňuje Šubrt a opakuje, že je nezbytné najít vhodnou formu případné kontroly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…