Babiš: Spalování v krematoriích? Nejsem odborník, to Prymula

12.10.2020 9:54

Předseda vlády Andrej Babiš oznámil, že zpřísnění protikoronavirových opatření musí přijít, protože se koronavirus šíří nekontrolovaně. Za zcela zásadní považuje maximální možné zamezení kontaktů mezi občany. Ale na druhé straně prý nechce z Česka udělat policejní stát. V jedné věci dal však od svého ministra zdravotnictví za ANO Romana Prymuly ruce pryč. Jde o pohřby.

Babiš: Spalování v krematoriích? Nejsem odborník, to Prymula
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš promlouvá k občanům

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělním rozhovoru pro Právo prohlásil, že v tuto chvíli nechystá lockdown neboli uzavření celé ekonomiky, nýbrž jen zpřísnění stávajících opatření. A pokud se lidé ani potom nezačnou chovat rozumně, vláda prý zcela uzavře bary a restaurace, ale průmyslové podniky nechá dál jet.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

„Poprosil bych vás, abyste nepoužíval slovo lockdown, protože si pod tím každý představuje něco jiného. To, o čem mluvíme, je zpřísnění současných opatření, protože čísla nakažených dramaticky, a mohlo by se říct i nekontrolovaně, rostou,“ řekl předseda vlády a šéf hnutí ANO.

Konkrétní opatření budou projednána s odborníky, ale také s opozicí, protože Babiš předpokládá, že jeho vláda požádá o prodloužení nouzového stavu, který je prozatím vyhlášen na říjen. „Půjde hlavně o to, maximálně omezit kontakt mezi lidmi,“ vysvětloval Babiš.

Pokud začnou lidé naplňovat omezení sami, nebude třeba dál zpřísňovat opatření, ale pokud nebudou ukáznění, vláda podle Babiše nebude mít jinou možnost, než dál zpřísňovat. Jednu věc ale Babiš podle svých vlastních slov nechce. „Nechceme tu zavádět policejní stát."

Řeč přišla i na spalování zemřelých. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula navrhl, aby lidé s covidem prošli pohřbem žehem a nebyli jen klasicky pohřbíváni do země. Babiš si však v této věci od svého ministra udržuje odstup.

„To je epidemiologická záležitost. Nejsem odborník a nevyznám se v tom. Beru to na vědomí. Předpokládám, že by něco takového nenavrhoval, pokud by to nebylo nutné,“ uvedl premiér.

Babiš také konstatoval, že na další lockdown už tato republika nemá peníze.

Ale konečný účet za celou pandemií můžeme podle Babiše vystavit až ve chvíli, kdy bude proti nemoci existovat vakcína. „Hledání viníka teď není na místě. Vraťme se k tomu v pravý čas,“ žádal v závěru rozhovoru Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…