Babiš: Virus? Byli jsme krok od katastrofy. Tady je důkaz. A temné podezření

10.05.2020 21:42

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném týdenním videoshrnutí na Facebooku hovořil jak jinak než o koronaviru. Podle jeho slov jsme byli krok od katastrofy, dal za pravdu epidemiologovi Rastislavu Maďarovi.

Babiš: Virus? Byli jsme krok od katastrofy. Tady je důkaz. A temné podezření
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Premiér ve svém pravidelném vystoupení nezapomněl ani na dnešní Den matek. „Chtěl bych poděkovat všem maminkám, všem matkám, za to, co dělají pro naše děti, pro naše rodiny, pro nás. Za jejich životní roli, za jejich oběť pro nás všechny, a jim vyjádřit úctu a poděkování, že si jich nesmírně vážíme. Hlavně v těchto chvílích, kdy jsou školy zavřené a musejí být i doma a učit naše děti a samozřejmě samoživitelky, ty to mají ještě těžší,“ uvedl Babiš.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

Následně hovořil o své účasti v debatě na Prima CNN News. „Dnes jsme v jiné situaci, ale ta kritika, která se na nás snáší... samozřejmě, dělali jsme nějaké chyby, ale kdo nic nedělá, nic neudělá. Ano, když mi řeklo zdravotnictví ve čtvrtek, že v pondělí přijde pět milionů roušek, tak jsem řekl: Ano, když bude potřeba jít, sám to roznesu. Byla to nadsázka, ale nakonec se to ukázalo, že nás ten dodavatel podvedl. Ale vzpomeňte si na to, že jsme byli první v Evropě, kteří zrušili lety do Itálie, do Koreje, do Íránu, zavřeli jsme první hranice, zavřeli jsme školy, vyhlásili jsme povinné nošení roušek, takže jsme to zachytili velice brzo a ty výsledky dneska jsou jasné. Když se podíváme na Belgii, ta má 11 310 000 obyvatel, my máme 10,5 milionu, takže u nich je 8 656 mrtvých, u nás bohužel zemřelo 276. U nich zemřelo 740 lidí na milion obyvatel, u nás 26. A když se podíváme na Švédsko, které na začátku řeklo, že žádné testování lidí pod 65 let, že se budou starat jen o starší lidi, a vlastně nechali ekonomiku být, nic vlastně neregulovali, tak Švédsko má 3 225 mrtvých a smrtnost mají 319 na milion obyvatel,“ uvedl Babiš.

Zmínil i pokles HDP, kdy je podle něj u Švédska i Česka podobné, kolem šesti procent. „My jsme udělali opatření a myslím, že jsme zachránili tisíce lidí,“ zdůraznil Babiš a doporučil rozhovor s epidemiologem Rastislavem Maďarem. „Ten říká, že jsme byli krok od katastrofy. A to je pravda, protože to, co se stalo v Litovli, když jsme tu oblast uzavřeli, tak tam ten jeden nakažený člověk nakazil pět lidí. A kdybychom to byli bývali neudělali, tak podle vyjádření našich epidemiologů by to tam bylo jako v Lombardii. Takže jsme to udělali, je to samozřejmě jejich zásluha, hlavně naše vláda naslouchala, realizovala, diskutovala, a proto dneska jsme byli pozváni do takzvaných zemí, které prvně otevírají, jsme v elitním klubu... mimochodem, Rakousko bylo první, které oznámilo otevírání a rozvolňování, my jsme je následovali. Taky jsme se dívali, jak to naplánovali, potom jsme přišli my a některé země to od nás i okopírovaly, jako například Velká Británie nebo Slovensko se také inspirovalo...,“ dodal.

„Zítra otevíráme nákupní centra, zahrádky, divadla, kina, ale musíme vnímat, co nám říkají divadelníci. Že vlastně těch 100 lidí jim nepomůže, když mají kapacitu 600 a vlastně dělají ztrátu. Kadeřníci zítra začínají a tak dále. Takže já jsem včera byl tady nakupovat, měl jsem takový dobrý pocit, bodyguard se mě ptal, jestli už mi bylo 65 let, to bylo povzbuzení. Řekl jsem jim, že jo, tak jsem mohl dovnitř. Musíme se pobavit, jak to bude s tím nošením roušek vlastně ve venkovních prostorách, ve vnitřních zatím rozhodně debata není, ale možná budeme zítra vést debatu na vládě, jestli přece jenom bychom to nemohli nějakým způsobem uvolnit. Musíme ale zůstat ostražití, protože nikdo ten virus pořádně nezná. My ani nevíme, jak dlouho tady bude. My samozřejmě analyzujeme, co se děje ve světě, protože například tady čtu, že britský ministr zdravotnictví tady oznámil, že italští a britští lékaři zkoumají spojitost mezi COVID-19 a záhadnými úmrtími zcela zdravých dětí. Počet případů je relativně nízký, ale dokládá to, že vědci zatím neznají všechny možné důsledky té nákazy. Musíme být opatrní,“ apeloval Babiš a ujistil, že jsme připraveni na druhou vlnu. 

„Ale máme připravenou tu chytrou karanténu, to znamená, že budeme zasahovat tam, kde vznikne lokálně nákaza, například teď je to na Chebsku, bylo to v Moravskoslezském kraji, ale jsme schopni rychle reagovat a ty lidi izolovat a dát do karantény,“ dodal. Občanům poděkoval za solidaritu a trpělivost. „Nejsme odtrženi od reality, jsem přesvědčen, že budeme úspěšní,“ uzavřel.

Epidemiolog Rastislav Maďar hovořil v rozhovoru pro Respekt.cz o tom, že v březnu stačil týden či dva váhání a v Česku to mohlo vypadat jako v nejpostiženějších zemích Evropy. „Důvod k radosti je, že se nám zřejmě podařilo omezit šíření viru. A podařilo se to hlavně díky tomu, že jsme plošná karanténní opatření zavedli včas a že je lidé dodržovali. Na druhou stranu by nebylo špatné, kdyby se bylo ukázalo, že virus prostoupil populací mnohem více bez toho, aby jí ublížil. Že protilátky má nějakých dvacet třicet procent obyvatelstva. Pak bychom tušili, že jsme někde v půli nebo aspoň ve třetině cesty ke kolektivní imunitě. Teď jsme jí naprosto vzdálení,“ uvedl Maďar ke skutečnosti, že s virem se setkalo dosud jen minimum Čechů.

Zdůraznil tak to, že s uvolňováním karanténních opatření musíme být velmi opatrní. „Musíme sledovat epidemiologická data, aby se neroztočila spirála a nezahltila lůžka jednotek intenzivní péče. Roušky jsou tedy stále potřebné, měli bychom je udržet alespoň dva tři týdny po té druhé květnové vlně uvolňování,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…