Babiš chce vytvořit dlouhodobý investiční plán ČR

15.02.2018 15:46

Premiér Andrej Babiš (ANO) hodlá vytvořit dlouhodobý investiční plán České republiky na základě požadavků regionů i obcí, které podle něj představují tisíce miliard korun. Řešit je chce postupně prostřednictvím investičního fondu, řekl dnes senátorům. Informovala o tom ČTK.

Babiš chce vytvořit dlouhodobý investiční plán ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

„Toto (požadavky) bychom chtěli mít v evidenci a potom to řešit nějakým velkým investičním fondem,“ uvedl Babiš. Doufá, že pro to získá podporu dalších stran. Jako příklad spolupráce uvedl novelu o liniových stavbách.

Investice jsou podle premiéra důležitější než vyrovnaný státní rozpočet a z tohoto hlediska bude sestaven i rozpočet na rok 2019. Letos chce Babiš získat chybějící peníze, například 500 milionů korun na investice do škol kolem Prahy nebo sumy na opravu místních silnic a kulturních památek – řešit mimo jiné lepším čerpáním peněz z evropských fondů.

Premiér také uvedl, že chce při plánovaných výjezdech vlády odhalit mimo jiné to, kteří majitelé pozemků blokují stavbu komunikací a obchvatů. Kritizoval kvůli tomu ekologickou organizaci Děti Země nebo soukromé majitele pozemků, kteří za své nemovitosti požadují nepřiměřené částky.

„Chci jít na to místo kolem Přerova, kde stojí dálnice a kde jsou ti živočiši, já je chci vidět. Chci vidět v Břeclavi těch 15 metrů, kde můžeme jedině udělat ten obchvat,“ řekl premiér. Podle něj je potřeba věci řešit se znalostí věci na místě, a kvůli tomu chce vyjet „do terénu“.

Senátor Jiří Vosecký (SLK) namítl, že to není úkol předsedy vlády. „Proboha, vy nemůžete kontrolovat žáby a křečky, na to máte lidi. Jestli to stihnete, tak před váma smeknu,“ uvedl. „Mě to baví, já neřeším žáby, já řeším obchvat Přerova,“ poznamenal k tomu Babiš.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ocenil premiérovu snahu řešit věci prakticky a se selským rozumem, obává se ale, že praxe bude složitější kvůli tomu, že každé rozhodnutí je napadáno. Podle Štěcha to vytváří atmosféru „naprostého marasmu a stagnace“. „My se utápíme v podezírání a nečinnosti,“ posteskl si Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…