Babiš dostane dostatek příležitostí zklamat lidi. Skeptické zamyšlení známého politologa Robejška

25.10.2014 10:13

Čas podle analytika Petra Robejška poskytne Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO dostatečné množství příležitostí zklamat voliče, tím spíše, že jeho hnutí prý nabízí jen domnělé řešení. „Bude-li ANO chtít zvítězit v budoucích volbách, pak se bude muset vyrovnat s důsledky skutečnosti, že politika jako práce skvělých manažerů zaujme jen na čas a fungovat bude jen napůl,“ napsal v dnešní MF Dnes.

Babiš dostane dostatek příležitostí zklamat lidi. Skeptické zamyšlení známého politologa Robejška
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Politolog a nezávislý analytik Petr Robejšek se domnívá, že ANO se chce stát opravdovou politickou stranou. Svědčí o tom prý i jeho poslední krok, když ve čtvrtek na pražském Žofíně založilo Institut pro politiku a společnost. Jeho úkolem je vymyslet pro Andreje Babiše chybějící ideologii jeho hnutí, která má zajistit čitelnost a trvalejší podporu voličů.

Robejšek v komentáři pro MF Dnes popisuje, proč přízeň voličů Babišovu hnutí zatím trvá, ale také už upozorňuje na objevující se kritiku. Například publicisté si všimli, že hnutí ANO vytlačilo klasickou politiku na úkor apolitické oligarchie. Robejšek také tvrdí, že průměrný český volič může brzy dospět k názoru, že věci se nedají „prostě udělat“ a že Andrej Babiš chce přece jenom hlavně vydělávat.

„Čas poskytne Babišovi dostatečné množství příležitostí zklamat voliče, tím spíše, že hnutí ANO nabízí jen domnělé řešení. Účinnost manažerského pojetí politiky je dosti pochybná, přestože ji vyznávají elity všude v Evropě. Jejich metoda řízení státu je založena na představě, že je třeba společnost vecpat do korzetu předpisů, zákonů a matematických modelů; elita se snaží potlačit všechno, co není počítatelné, a preferují technokratickou správu společnosti,“ popisuje autor příspěvku v MF Dnes.

Strany musí trvat na své jedinečnosti a nezastupitelnosti

Setkání na Žofíně lze podle Petra Robejška považovat za reakci na zjištění, jak zranitelná je vypjatě technokratická politika. Andrej Babiš prý potřebuje zalátat díry v programovém kabátě svého hnutí.

Podle komentátora velké politické ideje pravice a levice ztratily na významu. Jsou prý totiž ve splnitelné míře uskutečněny a jejich politická hodnota je už jen okrajová. Přesto podle Robejška strany musí trvat na své jedinečnosti a nezastupitelnosti, aby zdůvodnily svůj mocenský nárok. „Levicové strany se vytrvale odvolávají na rovnostářskou tradici a konzervativci se upínají k samospasitelnosti trhu. Přestože se strany ohánějí svým programem, není jejich ideologická odlišnost skutečně zřejmá. Ale i přesto se velmi zřetelně odlišuje strana, která nemá vůbec žádnou ideologii,“ poznamenává Robejšek.

Politický program ANO je podle něj nyní pouze to, co šéf považuje za užitečné pro dosažení a udržení moci. Je mu prý jasné, že z dlouhodobého hlediska to stačit nebude. Žofínská akce je podle analytika výrazem poznání, že ANO potřebuje něco, co je nadčasové.

Petr Robejšek pak popisuje další aspekty obtížnosti najít vyhovující program a ideologii. Poukazuje na končicí konzumní společnost i na optický klam, kterému prý voliči ANO podlehli, „když si mysleli, že ekonomický úspěch a nepopíratelné podnikatelské schopnosti vůdce strany garantují něco srovnatelného pro celou společnost,“ napsal v MF Dnes.

„Bude-li ANO chtít zvítězit v budoucích volbách, pak se bude muset vyrovnat s důsledky skutečnosti, že politika jako práce skvělých manažerů zaujme jen na čas a fungovat bude jen napůl,“ vysvětluje Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…