Babiš jako podnikatel chápe, že Paskov musím zavřít. On také zavíral masokombináty, připomíná Bakala

03.04.2014 19:21

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš dobře ví, že je nesmysl investovat peníze do ztrátových podniků, které nemají perspektivu. Na setkání s novináři se ve čtvrtek v tomto smyslu vyjádřil podnikatel Zdeněk Bakala, jenž je částečným vlastníkem důlní společnosti OKD, která se chystá zavřít Důl Paskov. Podle Babiše by přitom firma nyní, kdy je důl ztrátový, měla použít část zisku z minulých let.

Babiš jako podnikatel chápe, že Paskov musím zavřít. On také zavíral masokombináty, připomíná Bakala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„Já si myslím, že je dobře, že někdo do té diskuse na straně státu má možnost vnést komerční náhled. Pan Babiš dobře ví, že když on zavíral masokombináty, tak je musel zavřít proto, že nebyly rentabilní. A dobře ví, že je nesmysl, aby tehdy bral zisky svých chemiček a investoval je do neprofitabilních masokombinátů, které nemají perspektivu," nechal se slyšet Bakala.

Řekl také, že Babiše zná asi 15 let a za tu dobu se s ním tak desetkrát sešel. Ministr financí podle něj výborně rozumí realitě podnikání. „A to si myslím, že je dobře, že taková kapacita ve vládním týmu dnes existuje. Ta tam v minulosti nikdy nebyla," podotkl miliardář.

ČSSD chce Dolu Paskov pomoci

Stoprocentním vlastníkem OKD je společnost NWR se sídlem v Amsterodamu, kterou téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má Bakala zhruba poloviční podíl. Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, ve kterém pracuje asi 2500 lidí, chce firma uzavřít na konci letošního roku.

Zatímco ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD prosazuje stejně jako premiér Sobotka státní podporu, ministr financí Babiš je zásadně proti. Taková podpora soukromé společnosti je podle něj nepřijatelná a sanaci má ze zisků ve výši desítek miliard korun z dřívějška zajistit OKD. „Když zkrachuje Agrofert, tak všichni budou mít radost a také mu nikdo nepomůže," podotkl mimo jiné na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…