Babiš koupil Mafru, vydavatele MF Dnes a Lidových novin

26.06.2013 16:55

Miliardář Andrej Babiš koupil tuzemskou mediální skupinu MAFRA, která vydává celostátní deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny a provozuje řadu dalších médií. Uzavření dohody s dosavadním vlastníkem mediálního domu, německou společností Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, oznámila společnost v tiskové zprávě. Obě strany se zároveň dohodly o transakci nezveřejňovat další podrobnosti. Prodej ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Babiš koupil Mafru, vydavatele MF Dnes a Lidových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

"Skupinu MAFRA považuji za velmi silného hráče na českém mediálním trhu, především v oblasti seriózní žurnalistiky. Její akvizice bude mít pro naši mediální divizi řadu synergií a umožní nám hledat další nákladové úspory například při fungování našeho týdeníku 5plus2," uvedl Babiš. Akvizice je podle něj důležitým krokem ve strategii vybudovat významnou mediální divizi na trzích České republiky a Slovenska.

Potenciál na českém trhu

Agrofert začal v médiích podnikat loni vytvořením bezplatného týdeníku 5plus2, jehož milion výtisků je týdně distribuováno po celém Česku. Letos v dubnu rozšířil své mediální aktivity i na území Slovenska převzetím společnosti Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny od vydavatelství Economia. V posledních měsících Babiš také jednal o koupi jiné vydavatelské skupiny Ringier Axel Springer CZ. Největší vydavatel denního tisku v ČR ale dnes oznámil, že jednání s Agrofertem ukončil.

Vydavatelská skupina MAFRA si podle předsedy představenstva RBVG Karla Hanse Arnolda za poslední dvě desetiletí vybudovala silnou pozici v odvětví vydávání novin, digitálních médií, tiskáren a televizního trhu. "Jsem přesvědčen, že skupinu MAFRA čeká na českém mediálním trhu úspěšná budoucnost. Společnost prodáváme ze strategických důvodů, abychom mohli investovat do různých nových aktivit. Přeji novému majiteli a také všem kolegům hodně úspěchů a vše nejlepší," dodal Arnold.

Předseda představenstva Mafry Johannes Werle dnes v prohlášení oznámil, že prodej společnosti umožní mateřské skupině po nedávném převzetí Saarbrücker Zeitungsgruppe plně se soustředit na ostatní trhy. "I když naši akcionáři vidí na českém mediálním trhu i do budoucna velký potenciál, rozhodli se ze strategických důvodů k tomuto prodeji," dodal Werle.

Babišův Agrofert byl založen v roce 1993 jako společnost obchodující s hnojivy a agrochemikáliemi

Skupina MAFRA je jednou z předních mediálních skupin působících na českém trhu. Je mimo jiné vydavatelem deníků Mladá fronta DNES, Lidové noviny, METRO, provozovatelem internetových portálů iDnes.cz či Lidovky.cz. Její aktivity zahrnují také televizní stanici Óčko a virtuálního mobilního operátora MOBIL.CZ. Do skupiny patří také divize Mafraprint. Mediální skupina zaměstnává asi 1100 zaměstnanců.

Babišův Agrofert byl založen v roce 1993 jako společnost obchodující s hnojivy a agrochemikáliemi. V průběhu let se rozrostl a skupina v současné době zahrnuje více než 200 společností působících v chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství, lesnictví a médiích. S více než 5,5 miliardy eur konsolidovaného obratu je Agrofert čtvrtým největším podnikem v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…