Babiš lituje, že ANO nemá zdravotnictví, Němečkovi nevěří

04.04.2014 16:51

Ministr financí Andrej Babiš lituje, že při povolebních koaličních vyjednáváních neusiloval o Ministerstvo zdravotnictví pro své hnutí ANO. Současnému ministru Svatopluku Němečkovi (ČSSD) nevěří, že rozkryje financování resortu. Řekl to novinářům po dnešní tiskové konferenci k zasedání Rady Asociace krajů ČR.

Babiš lituje, že ANO nemá zdravotnictví, Němečkovi nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Němeček se proti kritice ohradil. Podle něj by se Babiš měl více věnovat svému resortu, materiály na vládu nepředkládá včas a zdravotnictví nerozumí.

Babiš útočí na ministra zdravotnictví Němečka

Babiš zároveň ale popřel spekulace, že by s ČSSD chystal výměnu resortu zdravotnictví za resort spravedlnosti. Výměnu odmítl i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „V rámci koalice mám zásadní problém se zdravotnictvím. Myslím si, že je netransparentní, a nevidím důvod, proč bychom měli znovu navyšovat peníze," uvedl ministr financí. Dodal, že chce financování resortu rozkrýt. „Zpětně lituji, že jsem o to zdravotnictví neusiloval, protože si myslím, že pan Němeček má nějakou historii a zatím to nevypadá, že by to chtěl rozkrývat," dodal. „Nechci to moc komentovat. Známe zdravotnictví, jak se nakupují přístroje," řekl na dotaz, na co ohledně Němečkovy historie konkrétně narážel.

Němeček: Nedělejme z pacientů rukojmí politických hrátek

Němeček se proti kritice ohradil. Novinářům řekl, že snahou navýšit odvody za státní pojištěnce jen naplňuje to, co koalice slíbila v koaliční smlouvě a už jednou na vládě schválila. Babišovi doporučil, aby se více věnoval svému ministerstvu, protože nepřekládá včas materiály na vládu a zdravotnictví vůbec nerozumí. Návrhy a požadavky, které Babiš dává, jsou podle Němečka „různé ústřižky toho, co se kde dočetl" a jsou nereálné.

K Babišovu požadavku, aby rozkryl toky financí, Němeček uvedl, že analýzy dal vládě a že zástupci ANO jsou ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), kde mají přístup ke kompletním datům. VZP také začala zveřejňovat smlouvy se zdravotnickými zařízeními.

„Jako lékař, který složil Hippokratovu přísahu, nehodím zájmy českých pacientů přes palubu. A chtěl bych vyzvat některé politiky, aby přestali hrát s českými pacienty ruskou ruletu a zatahovat je jako rukojmí do politických hrátek," prohlásil Němeček.

Babiš doplnil, že v úterý má schůzku s Němečkem i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády na ní chce řešit i to, že mu svou kritiku vzkazuje přes média a nesděluje mu ji na společných jednáních.

Babiš i Sobotka popírají spekulace o výměně ministrů

Opakované zprávy v médiích o tom, že se připravuje výměna ministra Němečka za ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), ovšem popřel. „Ne, určitě ne, to je spekulace," prohlásil. Výměnu odmítl i Sobotka. „Nevidím pro to důvod. Ministr Němeček pracuje aktivně, má silnou podporu zdravotnické veřejnosti," uvedl Sobotka. Dodal, že vláda by se měla soustředit na práci a ne na výměny ministerstev.

„Já jsem samozřejmě nikdy na svém místě nelpěl, mým cílem je udělat něco pro pacienty a zdravotníky a jsem smířen s tím, že u některých politiků snaha zajistit finance pro zdravotnictví a zajistit kvalitní péči bude vyvolávat možná ne úplně příznivou reakci," řekl Němeček a zopakoval, že by ministr Babiš měl dodržet koaliční dohodu i závazky vlády.

Babiš je optimistou. Koalice prý vydrží celé čtyři roky

Němeček udělá podle svých slov vše pro to, aby nemocnice letos dostaly kompenzaci 2,1 miliardy korun za zrušené stokorunové poplatky. Pokud bude ministr Babiš nadále poskytnutí těchto peněz blokovat, měli by podle Němečka pacienti i zdravotníci jasně říct, že situace je neúnosná. „Já to vím, je asi třeba, aby to slyšel i ministr financí," dodal.

Na otázku, zda si i nadále myslí, že koalice ČSSD, ANO a lidovců vydrží celé čtyři roky, Babiš dnes odpověděl „asi ano". „ČSSD by měla realizovat, k čemu se zavázala - že budeme šetřit, že budeme transparentní, že zveřejníme smlouvy," vzkázal sociálním demokratům.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…