Babiš nemluví o Temelínu pravdu, ozval se Bohuslav Sobotka. A jeho parťák Prouza něco dodal

30.12.2021 14:57

O to, kdo zastavil tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, se nyní dohadují někdejší premiéři. Podle někdejšího sociálnědemokratického předsedy vlády Bohuslava Sobotky expremiér Andrej Babiš (ANO) lže. Píše to server Echo24.cz.

Babiš nemluví o Temelínu pravdu, ozval se Bohuslav Sobotka. A jeho parťák Prouza něco dodal
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

To, že za zastavením tendru na dostavbu dvou bloků temelínské elektrárny stál v roce 2014 Andrej Babiš, nyní prohlásil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Babiš přitom nedávno na sociálních sítích uváděl, že on jako ministr financí dostavbu podporoval a jen o tom nedokázal přesvědčit tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku. 

„Vidle do tendru na Temelín hodil on osobně. Je dost trapné lhát o něčem, co má spoustu pamětníků,“ napsal k oné události Prouza na twitteru s tím, že Babiš lže. Jak uvedl v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu, je lež oblíbenou pracovní metodou Andreje Babiše. 

Stejně tak Babiše ze lži osočil Bohuslav Sobotka, jenž tvrdí, že někdejší ministr financí a premiér byl největším odpůrcem tendru.

Pro úplnost dodejme, že Tomáš Prouza začínal svou kariéru jako náměstek právě u Bohuslava Sobotky (ve vládě Vladimíra Špidly), poté byl celé čtyři roky Sobotkova premiérství jeho státním tajemníkem pro evropské záležitosti a v roce 2017 se jej premiér marně snažil prosadit jako mimistra průmyslu a obchodu.

Dostavba Temelína v roce 2014 byla zaražena ze strany společnosti ČEZ, neboť vláda odmítla dát záruky výkupní ceny elektřiny. Zastavení dostavby přitom kritizuje v současné době například prezident Miloš Zeman, jemuž zpomalení tendru na výstavbu nejen Dukovan, ale i Temelína vadí a podle jeho slov nás to odsoudilo k energetické chudobě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …