Babiš odmítá trestat Orbána! žalují do EU Piráti. Je to vážné

22.05.2019 10:50

Belgický časopis MO, věnující se mezinárodní politice, přinesl obsáhlý text. V něm píše o tunelování evropských dotací českým premiérem Andrejem Babišem. V textu vystupují z České republiky poslanci Pirátů Ivan Bartoš a Mikuláš Peksa, kteří vybízejí evropské instituce, aby proti Babišovi zasáhly. Zcela otevřeně vyjadřují víru, že tím dojde ke změně politických poměrů v ČR. Mikuláš Peksa dokonce pro zvýšení efektu belgickým novinářům žaloval, že v Česku Babišovi poslanci odmítají podpořit sankce proti Maďarsku.

Babiš odmítá trestat Orbána! žalují do EU Piráti. Je to vážné
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Článek začíná informací, že 16. května Evropská komise zaslala české vládě do Prahy velmi výbušný dopis. Má se jednat o „audit podvodu českého premiéra“. Informaci měl potvrdit europoslanec za Zelené Bart Staes, který prý případ „sleduje jako pitbul“.

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí

Zpráva měla referovat o tom, že premiér Babiš zneužívá svou politickou moc k tomu, aby evropské dotace získávala přednostně jeho společnost. Více než 100 milionů eur měl z evropských fondů získat v rozporu s finančními nařízeními EU.

Od roku 2014, kdy Babiš vstoupil do vlády, se dotace pro Agrofert měly zvýšit z 23 milionů eur na 81 milionů.

Jak článek uvádí, Evropskou komisi na celou věc upozornila Česká pirátská strana, o které belgický novinář tvrdí, že je největší opoziční stranou v ČR. Stížnost byla poslána v srpnu 2018 a když Evropská komise tři měsíce nereagovala, zástupci Pirátů se začali vehementně domáhat řešení své stížnosti.

Při telefonátu se zástupci Pirátů prý úředník Evropské komise sám připustil, že komise porušila pravidla, když do tří měsíců nezareagovala. Proto se Piráti rozhodli zažalovat u Evropského soudního dvora rovnou i Evropskou komisi.

Europoslanec Staes za to Bartošovu stranu pochválil. Komise podle něj měla devět měsíců před volbami na to, aby situaci vyjasnila. Komisař Günther Oettinger prý ale zveřejnění zprávy záměrně zdržoval.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Pak dostal v článku prostor samotný Ivan Bartoš, který si postěžoval, že Evropská komise chce celou záležitost oddálit až po volbách. „Oni z neznámých důvodů Andreje Babiše chrání,“ rozčiloval se Bartoš. „A Evropané mají právo před volbami vědět, zda jejich Komise zakrývá podvody s penězi daňových poplatníků, anebo zda proti nim bojuje,“ čílil se.

Celá záležitost je pro evropské elity mimořádně citlivá. Liberální frakce ALDE, pod kterou ANO patří a jejíž předseda Verhofstadt vždy býval na Chodově zlatým hřebem sjezdů ANO, se prý teď začíná od Babiše distancovat. A komplikovat se začínají i námluvy s Emmanuelem Macronem, který chce v Evropském parlamentu postavit vlastní frakci a Babišovo hnutí mělo být jednou z jejích opor.

Právníci Evropské komise se měli vyslovit již na konci roku 2018, že Babiš reálně stále ovládá společnost Agrofert, což je proti evropským finančním nařízením. Zpráva ale nebyla oficiální cestou zveřejněna – respektive o její únik do médií se postarali čeští Piráti.

Evropská komise se prý důsledně snaží vše až do voleb utajit, v celé věci má být zainteresován dokonce Martin Selmayr, šéf úřadu Evropské komise.

Kromě Ivana Bartoše dostal v článku belgického novináře prostor také Mikuláš Peksa, kandidát Pirátů do Evropského parlamentu. Ten vyjádřil naději, že čeští voliči sami dokážou poznat, jak premiér Babiš s evropskými penězi nakládal.

„Pokud předseda vlády krade peníze, které pocházejí od všech Evropanů a patří všem Čechům, tak očekáváme, že evropské instituce nás před touto krádeží ochrání,“ žádal natvrdo Peksa. Pak vykládal, že Piráti čelí tlaku Babiše, který je nazývá zrádci, protože mluví o jeho zločinech v zahraničí.

Peksa k tomu poznamenal: „Zaprvé, Evropa není žádné zahraničí. A zadruhé si myslím, že tímto děláme službu všem Evropanům.“

Následuje výklad, proč Evropská komise Babiše chrání. Zaprvé prý mají strach, že případ bude precedentem a žádný vrcholný politik už nikdy nebude mít možnost vlastnit obchodní společnost, což by mělo důsledky pro celou Evropu.

David Ondráčka z Transparency International vyjádřil pro belgický deník názor, že pro Andreje Babiše jsou podstatnější jeho obchody než politika. Pokud by tedy byl postaven do situace, že by si musel vybrat, rozhodl by se opustit politiku.

Druhým důvodem má být to, že Komise si chce udržet Andreje Babiše jako spolehlivého přítele evropské integrace. Na Babišovi si cení, že neprotestuje proti EU, jak to činí ve středoevropském regionu Viktor Orbán.

Jak ale poznamenávají, před několika týdny Babiš eurofily zklamal, když mluvil o tom, že prioritou EU musí být to, aby se o využívání dotací rozhodovalo přímo v členských státech. Tím zklamal stoupence integrace, kteří si představují přesný opak. Proto se začalo mluvit o tom, že Babiš si „vliv členských států“ představuje jako „vliv sebe samého“.

Mikuláš Peksa proto nabádá Evropské instituce, aby se přestaly Babiše bát a zakročily proti němu s plnou tvrdostí. A kromě toho upozornil, že Babiš rozhodně není tak proevropský jak se dělá. Dokonce prý podporuje Viktora Orbána, největšího z visegrádských čertů. „A v českém parlamentu jeho vlastní poslanci hlasují pro usnesení podporující Orbána. A když někdo podpoří sankce proti Maďarsku, tak ho nazvou ‚zrádcem‘,“ stěžoval si poslanec Peksa. Babiš podle něj maskuje své plány tím, že se tváří jako liberál, kterým ve skutečnosti vůbec není.

Ivan Bartoš se zahraničním novinářům svěřil se svou vírou, že zveřejnění auditu ještě před volbami by dokonale překopalo českou politickou krajinu. „ANO dalo na evropskou kampaň 1,3 milionu eur. My Piráti jen 388 tisíc,“ stěžoval si. A vyjádřil podezření, pro které prý nemá důkazy, ale myslí si to, že Babiš využívá špinavých peněz z Agrofertu na kampaň ANO. Odkázal se přitom na jakýsi výzkum skupiny Corporate Europe Observatory. „Zastavení dotací pro Agrofert by mohlo znamenat okamžité oslabení strany ANO,“ nabádá dále Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Europoslanec za Zelené Bart Staes se stal ve věci Babišových dotací nejagilnějším europarlamentním spojencem Pirátů. Časem mu prý začalo být naznačováno, že je to „příliš vysoká hra“ a jsou tam „politické důsledky“. „Tak jsem ucítil, že na tom mramoru je hovno,“ konstatuje Staes v článku.

David Ondráčka se prý obává, že v nové Evropské komisi bude ochota zabývat se Babišovými čachry ještě menší. Proto tlačí na co nejrychlejší projednání.

Dalším zdrojem z České republiky, který nakonec promluvil o Andreji Babišovi, pak byl novinář Jaroslav Kmenta. „Je to naše chyba, že dáváme takovou politickou moc druhému nejbohatšímu člověku v zemi,“ lamentoval. „Ten člověk získal své bohatství zastrašováním, mafiánskými praktikami a temnými politickými vazbami na nejvyšší úrovni. Teď se stal největším příjemcem evropských dotací,“ představoval belgickým čtenářům českého premiéra.

Následuje přehled podnikatelské historie Andreje Babiše, doplněný o informace, že od roku 1998 financoval vládní ČSSD a spolupracoval s policií, která likvidovala jeho mafiánské konkurenty. A když jsme vstoupili do EU, roztočil to prý s dotacemi ještě více.

V roce 2006 se prý výměnou vládní strany jeho situace výrazně zhoršila, a když v roce 2010 pravice vítězství obhájila, došlo Babišovi, že se nemůže spoléhat na politiky, ale ovládnout politiku sám.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…