Babiš píše vládnímu kolegovi: Tohoto pána zažalujte, a já vás budu sledovat

03.04.2014 9:35

Ministr financí Andrej Babiš sepsal otevřený dopis, adresovaný ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi a řediteli s předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Vyzývá je, aby začali intenzivně řešit situaci kolem pražského protonového centra, které hrozí České republice patnáctimiliardovou arbitráží.

Babiš píše vládnímu kolegovi: Tohoto pána zažalujte, a já vás budu sledovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš u řečnického pultíku

„Chtěl bych Vás tímto vyzvat, abyste se s veškerou vlastní odpovědností pokusili zjednat nápravu situace, kvůli níž hrozí VZP, respektive státu, platba ve výši přibližně 15 miliard korun,“ píše Babiš. Ačkoliv ve sporu VZP a protonového centra byla vyvolána arbitráž, ministerstvo a VZP by podle něj měly hledat i jiné cesty, jak zprostit stát miliardového závazku.

Strategie státu by se podle Babiše měla opírat o fakt, že smlouvu mezi VZP a protonovým centrem v roce 2006 podepsal Antonín Pečenka, zaměstnanec Ministerstva zdravotnictví, které jej vyslalo jako nuceného správce do VZP. Pečenka měl smlouvu podepsat svévolně, bez schválení orgány VZP i ministerstva.

Babiš doporučuje, že by VZP měla co nejrychleji podat žalobu na neplatnost smlouvy a rovněž zažalovat ministerstvo, jehož zaměstnanec rozhodnutí bez vědomí orgánů pojišťovny učinil. Ministerstvo by následně mělo zažalovat Pečenku, který obešel i ministerstvo a navíc použil razítko jeho úřadu.

Správní rada VZP by prý navíc měla zvážit, zda by nadále měla pojišťovnu v arbitráži zastupovat advokátní kancelář exministra Pavla Němce, který byl členem vlády, za níž byla smlouva podepsána.

Podle Babiše smlouva jeví známky neplatnosti, a proto by VZP měla aktivně vystupovat na ochranu pojištěnců i státu, který by nesl negativní důsledky případné prohrané arbitráže. Ministr závěrem upozornil, že celou kauzu bude pozorně sledovat „nejen Ministerstvo financí, ale i široká veřejnost".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…