Babiš po schůzce se Zemanem prozradil novinářům, o co šlo. O Huawei, zahraniční politiku, rozpočet i o Maláčovou

28.01.2019 21:47

Prezident Miloš Zeman dnes na schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) mluvil o plánech čínské komunikační společnosti Huawei na investice v Česku. Babiš to po setkání v Lánech řekl novinářům. Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE varoval před Vánoci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle něj představují bezpečnostní riziko. Babiš dnes zopakoval své dřívější tvrzení, že by se kybernetická bezpečnost měla řešit na celoevropské úrovni.

Babiš po schůzce se Zemanem prozradil novinářům, o co šlo. O Huawei, zahraniční politiku, rozpočet i o Maláčovou
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Zeman varování NÚKIB v minulosti opakovaně kritizoval, podle něj výrobky Huawei bezpečnostní riziko nepředstavují. Uváděl také, že českým firmám působícím na čínském trhu hrozí kvůli varování českého úřadu odvetná opatření. Před výrobky Huawei varovaly i některé další státy.

Babiš dnes řekl, že ohledně Huawei není co řešit a že organizace, které spravují klíčovou infrastrukturu státu, podle zákona musejí na základě varování NÚKIB provést bezpečnostní audit. Zopakoval také, že by se záležitost kybernetické bezpečnosti měla řešit na celoevropské úrovni.

O společném evropském postupu mluvil dnes před jednáním vlády i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Nemá smysl vyvíjet nějaké jenom národní aktivity, celá Evropa je velmi propojená a je potřeba komunikovat s našimi partnery. Jednou z cest je vytvoření nějakého evropského testovacího centra,“ řekl novinářům.

Babiš dnes se Zemanem diskutoval také o středeční schůzce ústavních činitelů, na které se bude jednat o otázkách zahraniční politiky. Debatovali také o zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích nebo o přípravě rozpočtu. Babiš uvedl, že prezident sdílí jeho odmítavý postoj ke zvyšování životního minima, které prosazuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…