Babiš pomohl Fialovi prosadit pandemický zákon. Čísla podle Vondráčka promluvila

03.02.2022 19:05 | Ze sítí

Poslanecká sněmovna schválila po dvoudenním maratonu novelu pandemického zákona. I přes tuhý odpor a desítky hodin obstrukcí v podání Tomia Okamury a jeho hnutí. Proti novele pandemického zákona se podle mediálních vyjádření postavilo také hnutí ANO. Jenže vše je tak trochu jinak. Jak upozornil Libor Vondráček, předseda Svobodných, právě nepřítomnost poslanců hnutí Andreje Babiše pomohla novému kabinetu schválit kontroverzní normu.

Babiš pomohl Fialovi prosadit pandemický zákon. Čísla podle Vondráčka promluvila
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Měsíc únor je měsícem spolupráce pětikoalice a hnutí ANO,“ utahoval si z tolik maskované spolupráce Libor Vondráček, který připomněl, že dnes vládní koalice spolupracovala na zavádění pandemického zákona už začátkem loňského roku. „Už vloni ANO a ČSSD společně s ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty i STAN prohlasovali první verzi pandemického zákona. Paradoxně se tímto hlasováním pětikoalice odvděčila vládě Andreje Babiše za to, jak na začátku minulého roku obešla Poslaneckou sněmovnu při opětovném vyhlášení nouzového stavu. Kdekdo by očekával, že se Andrej Babiš dočká od tehdejší opozice nějaké odplaty. Místo toho společně odhlasovali pandemický zákon,“ připomněl loňský rok Libor Vondráček s tím, že stejná situace se opakuje i letos. Jen v opačném gardu. 

„ANO sice nehlasovalo s pětikoalicí, ale 39 poslanců hnutí ANO se tak důležitého hlasování vůbec neúčastnilo. Kvůli tomu bylo hlasovací kvórum nebývalé nízké, a pětikoalici tak stačilo 72 hlasů poslanců z pětikoalice, aby prosadila pandemický zákon. Pokud by těchto 39 poslanců hnutí ANO bylo přítomno jednání Poslanecké sněmovny, tak 72 hlasů by ani zdaleka nestačilo ke schválení pandemického zákona. Já se ptám, kde byli poslanci ANO, když tvrdí, že se snažili zabránit schválení pandemického zákona, a proč tedy tolik poslanců chybělo?“ ptá se Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Podle předsedy Svobodných je právě noční hlasování ve Sněmovně jasným důkazem toho, že cestou není Babiš nebo Antibabiš. „Cestou je podpora těch stran, které jsou zásadně pro svobodu občanů, takových stran, které nechtějí svobodu svých občanů okrajovat ať už po volbách nebo před volbami. A právě počínání politiků ve vztahu k pandemickému zákonu dává jasně najevo, že ani pětikoalice a ani hnutí ANO mezi ty strany, které zásadně stojí na straně svobod a práv českých občanů, nejsou. Věřím, že se to v příštích volbách promítne a že nezapomeneme na to, jakým způsobem ANO a pětikoalice spolupracovaly, ať už letos nebo vloni v únoru,“ dodal Libor Vondráček. 
 
V této souvislosti upozornil také na to, že jedním z velkých nebezpečí novely pandemického zákona je, že je v ní zrušena přednost projednávat napadnutá mimořádná opatření u Nejvyššího správního soudu.
 
 
„To, že Nejvyšší správní soud stihl už padesátkrát zrušit opatření, která byla v rozporu i se samotným pandemickým zákonem, se mohlo stát jen díky tomu, že původní verze pandemického zákona ukládala soudu povinnost tato podání projednávat přednostně,“ řekl právník Libor Vondráček. Jenže Sněmovnou schválená novela tuto přednost odstranila, a tak je podle Vondráčka možné předpokládat, že se na verdikt soudu bude čekat i několik let. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…