Babiš přiznal: Teď s dvojí kvalitou potravin nic neuděláme. Musíme čekat

06.05.2019 13:08

Premiér Andrej Babiš dnes probíral další postup v dvojí kvalitě potravin se šéfy resortu průmyslu a obchodu a také resortu zemědělství. Právě Miroslav Toman (ČSSD) připravil novelu zákona, která by zakazovala uvádět na český trh potraviny s totožným označením jako v jiném členském státě Evropské unie, ale s odlišným složením.

Babiš přiznal: Teď s dvojí kvalitou potravin nic neuděláme. Musíme čekat
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

„My jsme se dnes brzy ráno setkali s panem ministrem Tomanem a s panem ministrem Havlíčkem, abychom koordinovali další postup naší vlády k vyřešení dvojí kvality potravin v České republice. Resort zemědělství předložil do meziresortu návrh, který spočívá v tom, že řetězce, když prodávají stejné zboží ve stejném obalu, jenž se vyskytuje i v jiném členském státě, tak zkrátka musí tam být stejná kvalita. Pokud ta kvalita bude jiná, tak by to zboží mělo být odlišeno obalem,“ sdělil Babiš úvodem tiskové konference.

„My jsme se domluvili, protože ministerstvo zemědělství řeší jenom potraviny, ministerstvo průmyslu předloží podobný návrh na veškeré zboží a následně tyhle dva legislativní návrhy spojíme a společně projednáme na vládě. Dnes jsem pozval na jednání na Úřad vlády zástupce Potravinářské komory, byli tady zástupci Asociace českého tradičního obchodu a byli tady i zástupci českých nadnárodních obchodů, abychom diskutovali o této situaci, kdy vlastně je problém, že jednak oni nemají přístup k jiné kvalitě – a skutečně existuje dvojí kvalita potravin. Majonéza ve Španělsku sice má stejný obal jako majonéza u nás, ale obsah složení té majonézy je úplně jiný, je tam úplně jiný olej nebo obsah z hlediska cukru nebo glukózy,“ poznamenal Babiš.

„Abychom donutili producenty, aby vyráběli stejnou kvalitu, aspoň tedy v Evropě, není v této chvíli v našich silách a musíme to řešit po evropských volbách, až bude nový Evropský parlament a Evropská komise a znovu se snažit vyřešit problém tím, že se bude všude vyrábět stejná kvalita. V této chvíli to není možné, proto ta strategie, kterou my máme – chceme, aby řetězce, obchody, které prodávají zboží v České republice zásadně odlišily, pokud se skutečně vyskytuje jiná kvalita, aby naši občané, zákazníci měli možnost si vybrat ten výrobek podle kvality, aby ten výrobek byl odlišen obalem a aby byl dostupný na českém trhu. Takže o tom byla v podstatě shoda,“ dodal.

„Znovu se k tomu setkáme v řádu dní, týdnů,“ připomněl Babiš. Jeho slova doplnil ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček. „Jedná se o to, že resort zemědělství v tuto chvíli připravuje novelu zákona o potravinách a abychom vlastně postupovali stejně a tak, aby nenastalo to, že tady nebudeme mít v uvozovkách dvojí kvalitu potravin, ale můžeme tady mít dvojí kvalitu například kosmetiky nebo prostě pracích prostředků a tak dále, tak to, co je v gesci průmyslu a obchodu, budeme dneska koordinovat s resortem zemědělství, aby vlastně ve stejný den, ve stejnou dobu jsme předložili stejná opatření,“ sdělil Havlíček.

„Nedá se říct paušálně, že to zboží, které naše řetězce prodávají, je paušálně horší kvality. Tam byl uváděn příklad ananasu, kde v Německu prodávají ananas ve vlastní šťávě, u nás v sirupu a byl označen jako kvalitnější výrobek,“ dodal.

„Pokud by se skutečně ukázalo, že distributoři a řetězce u nás nemají možnost si de facto koupit jinou kvalitu odlišenou obalem, tak samozřejmě potom by to byla velice závažná situace, kde bychom se museli obrátit na Evropskou komisi, aby vlastně posoudila, jestli tady nedochází k narušení vnitřního trhu Evropské unie,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…