Babiš prosazuje halu pro Sáblíkovou. Měla by vyrůst v Brně

18.07.2015 10:19

První česká rychlobruslařská dráha, na které by mohla trénovat i olympionička Martina Sáblíková, by se mohla postavit v Brně. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že o potřebných penězích chce už příští týden jednat ministr financí Andrej Babiš (ANO) s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD).

Babiš prosazuje halu pro Sáblíkovou. Měla by vyrůst v Brně
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Sáblíková dlouhé roky trénovala doma v obýváku nebo na rybníku. Dnes má tři olympijské medaile a třináct titulů mistryně světa. „A také bezpočet slibů na postavení haly, ve které by nejen ona, ale i její následovníci mohli důstojně trénovat. Všechny zatím vyplynuly do ztracena,“ píše list s tím, že šanci na to, že slibovaná rychlobruslařská dráha by mohla vyrůst v Brně, zvyšují dvě věci. Jednak má být využitelná i pro jiné sporty, jednak by se mohla snáze dostat k penězům od státu.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který o stavbu zmíněného sportoviště usiluje, si včera na představení záměru pozval rovnou ministra financí Babiše. „V Brně existuje projekt multifunkční haly zaměřené na atletiku. Jednali jsme o možnosti to zkombinovat s rychlobruslením,“ řekl Babiš po schůzce přímo na místě, kde by mohl stadion vyrůst – v kampusu Masarykovy univerzity.

O penězích chce Babiš jednat už příští týden

Onou multifunkční halou je polozapomenutý nástin brněnské projektantské firmy A PLUS. Ta namalovala celý kampus, který už za téměř 7,5 miliardy vyrostl. Dvoupatrová hala, jejíž jedno patro by tvořila rychlobruslařská dráha a druhé atletický stadion, by ho doplnila.

Kdo projekt zaplatí, není zatím dohodnuto. Samotná rychlobruslařská dráha by podle odhadů přišla na 300 až 350 milionů. Pokud by zahrnovala i atletickou část, byla by podle brněnského primátora výrazně dražší. Do září chystá Brno studii, která projekt zhodnotí. Ale už příští čtvrtek chce Babiš jednat o penězích s ministryní školství. „Chci se s ní domluvit, jak by měla fungovat roky diskutovaná síť olympijských sportovních center. Podle mě by měla vzniknout za kombinace zdrojů krajů, měst a státu,“ řekl k tomu ministr financí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…