Babiš pryč z vlády. Benešové nevěřím. Takto to na Václaváku rozbalila kandidátka STAN

22.05.2019 15:40

Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na Václavském náměstí přinesla kromě známých osobností, jako byli revoluční konferenciér z roku 1989 Václav Malý nebo herci Anna Geislerová a Pavel Liška, také nové tváře. Jednou z nich byla Anna Dolejská. Moderátorem byla představena jako „právnička“. Zamlčeno bylo, že jde o kandidátku hnutí STAN na Praze 5, kde se potkala třeba s režisérem Janem Hřebejkem.

Babiš pryč z vlády. Benešové nevěřím. Takto to na Václaváku rozbalila kandidátka STAN
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Zapálení demonstranti využili kvůli výhledu co se dalo

Moderátor Mikuláš Minář pronesl před lidmi na Václaváku pojednání o tom, jak jsme Babišovi zaplatili linku na toustový chleba. O tématu měla z pozice odborníka promluvit právnička Dolejská, která o tom prý napsala odbornou práci.

Jednatřicetiletá právnička spustila: „Andrej Babiš je nadále osobou ovládající holding Agrofert.“ A náměstím se ozval pískot. Je prý jasně prokázáno, že Andrej Babiš je skutečným majitelem Agrofertu, ačkoliv je holding oficiálně „zaparkován“ ve svěřenském fondu u jeho manželky a advokátů.

Když ohlásila, že Andrej Babiš je současně předsedou vlády, pískot pokračoval. Sarkasticky dodala, že tvrzení, že je šéfem výkonné moci, je asi jediné, které Andrej Babiš ohledně svých poměrů zatím nezpochybnil. Jinak prý zpochybnil nebo zapíral vše.

Osobní zájmy Andreje Babiše podle ní mohou ovlivnit výkon jeho funkce. „Já záměrně říkám mohou. Zákon předpokládá tuto potenciální možnost,“ dodala. A premiér Babiš podle ní dávno překročil hranici.

„Že Andrej Babiš jedná ve svém vlastním zájmu, je evidentní, mnohokrát to bylo jasně prokázáno,“ pokračovala. „Andrej Babiš je osobou se střetem zájmů v enormním rozsahu,“ uzavřela a počkala si na pískot davu.

Z více právních analýz podle ní vyplývají stejné závěry. Že společnosti holdingu Agrofert nejsou oprávněny čerpat prostředky veřejné podpory. „Relevantní instituce nejsou oprávněny tyto prostředky vyplácet,“ informovala.

Přesto se tak prý děje. Dolejská odsoudila zejména počínání Státního zemědělského intervenčního fondu, podléhajícího Ministerstvu zemědělství. „Ten navzdory zákonu vyplácí a vyplácí,“ dodala do pískotu.

A ještě přidala: „Dotace, které takto byly vyplaceny, bude Evropská unie po České republice požadovat zpět. Pokud se tak stane, vznikne obrovská škoda.“

Tuto škodu zaplatí daňoví poplatníci. Vymoci tyto peníze následně z Agrofertu bude podle právničky velice obtížné.

Navíc některé projekty byly financovány z rozpočtu ČR a Ministerstvo financí ani nepožádalo EU o jejich proplacení. Takové projekty tedy Andreji Babišovi čeští daňoví poplatníci proplácejí přímo. „Hanba,“ ozvalo se v reakci Václavákem.

Podle Dolejské je proto nutné, aby české i evropské instituce začaly plnit své povinnosti. „Aby upustily od nezákonné činnosti nebo nečinnosti a zjednaly nápravu. Je nutné, aby společnosti holdingu Agrofert nepobíraly dotace. Pokud budou pobírat dotace, není Andrej Babiš oprávněn setrvat ve vládě České republiky,“ dodala. Pískot na Václaváku poprvé přešel v aplaus.

„Pokud Andrej Babiš chce zůstat ve vládě, nemůže nadále být skutečným majitelem Agrofertu,“ dodala kandidátka STAN.

A na závěr se ještě vyjádřila k „tajemné analýze“ ministryně Marie Benešové. Už samo zadání analýzy, zda je v České republice možné objednat si trestní stíhání, je podle Dolejské nesmyslem. „Pokud někdo dojde ke kladnému závěru, měl by uvažovat o znovustudiu práva,“ vzkázala Marii Benešové. Hlavně by si prý měla zopakovat trestní právo procesní.

A na závěr udeřila: „Vše nasvědčuje, že tou osobou, která pracuje na objednávku, je právě ministryně Benešová.“

Podle Dolejské bychom měli podpořit nezávislost justice. „Já jí věřím, paní Benešové nikoliv,“ ujistila na úplný závěr kandidátka STAN.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…