Babiš reaguje na propuštění v ČSA. Jedná o navýšení kapitálu ve společnosti

24.09.2014 18:50

České aerolinie potřebují navýšit kapitál. Ministerstvo financí o tom jedná s ostatními akcionáři. ČTK to ve středu řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) v reakci na nové kolo propouštění zaměstnanců aerolinií, proti kterému se už postavily odbory. Stát ale jako budoucí menšinový vlastník má v současnosti podle ministra slabou pozici. Prezident Miloš Zeman doufá, že aerolinky Korean Air splní slib a pozdvihnou ČSA minimálně na dřívější úroveň. Propouštění personálu podle něj odpovídá tomu, že se z ČSA stává aeroklub.

Babiš reaguje na propuštění v ČSA. Jedná o navýšení kapitálu ve společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Za ekonomický stav Českých aerolinií jsou podle Babiše odpovědné předchozí vlády ČSSD a ODS. Zároveň připomněl, že stát v dopravci bude mít pouze pětinový podíl, a jeho vyjednávací pozice tak není vůči ostatním akcionářům příliš silná. Za to podle něj nese odpovědnost kabinet expremiéra Petra Nečase, který umožnil společnosti Korean Air při nákupu 44 procent akcií ČSA využít opci na odkup dalších akcií vlastněných státem.

Kdyby nedošlo k privatizaci, muselo by ČSA do likvidace už před třemi lety, tvrdí Kalousek

Opačný názor na loňskou dohodu s korejským dopravcem má Babišův předchůdce na ministerstvu financí v Nečasově vládě Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj bylo nalezení strategického partnera pro ČSA záchranou. "Kdyby nedošlo k privatizaci, museli bychom dát ČSA do likvidace už před třemi lety," řekl ČTK Kalousek. Dodal, že největší hospodářský propad aerolinie zaznamenaly za vlády Stanislava Grosse (ČSSD).

Aktuální vlna propouštění vychází podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka z problémů, které má dopravce s propadem poptávky po letecké dopravě v zemích bývalého Sovětského svazu, na něž se v minulých letech orientoval. Plán na propouštění začátkem měsíce schválila valná hromada, v níž má stále největší slovo státní Český Aeroholding, který dosud drží zhruba 54 procent a který řídí Ministerstvo financí.

Snad Korean Air naplní sliby a pozdvihne ČSA na původní úroveň, doufá Zeman

Podle prezidenta Zemana jedovaté jazyky tvrdí, že se z ČSA pomalu stává aeroklub, protože bude mít ve svém parku pouze 14 letadel. "Je-li tomu tak, tak tomu samozřejmě odpovídá propouštění jak pilotů, tak ostatních zaměstnanců," uvedl prezident na závěr své návštěvy Zlínského kraje. Sám prý chce věřit, že Korean Air naplní své sliby a pozdvihne ČSA na původní, nebo ještě vyšší úroveň.

České aerolinie patří mezi nejstarší letecké přepravce, v poslední době ale měly velké hospodářské těžkosti, které vyústily až v loňský prodej velké části akcií firmy do rukou Korean Air. V roce 2010 čítala flotila ČSA pět desítek letadel a aerolinie zaměstnávaly zhruba 3300 lidí. Ke konci letošního srpna zaměstnávaly ČSA podle mluvčího aerolinek Daniela Šabíka více než 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčí a téměř 270 pracovníků v administrativě. V současnosti se ČSA chystají propouštět 70 pilotů, 150 palubních průvodčích a asi 60 administrativních pracovníků. Odbory zastupující palubní průvodčí už na situaci reagovaly vyhlášením stávkové pohotovosti.

Pokud Evropská komise a antimonopolní úřady v Izraeli, Rusku a na Ukrajině posvětí prodej 34 procent akcií ČSA tuzemské společnosti Travel Service, bude největším akcionářem aerolinií korejský dopravce Korean Air se 44 procenty. Stát prostřednictvím Českého Aeroholdingu bude držet 19,74 procenta a 2,26 procenta připadne na Českou pojišťovnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…