Babiš se neudržel: Vystrčil! Celá pětikoalice mu pomáhala. Pak Koller, Klus, mobilizovali. V zahraničí dělá ostudu, nedomluví se

01.10.2022 19:27

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš promluvil k výsledkům druhého kola senátních voleb, které sám označoval za referendum o vládě Petra Fialy (ODS). Pokud by toto druhé kolo skutečně bylo referendem o vládě, pak v něm Babiš a jeho hnutí ANO dostali výprask, protože kandidáti koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, na většině míst zvítězili. Babiš porážku uznal, ale hned se do koalice zostra pustil. Došlo i na Miloše Vystrčila (ODS) a „polistopadový kartel“.

Babiš se neudržel: Vystrčil! Celá pětikoalice mu pomáhala. Pak Koller, Klus, mobilizovali. V zahraničí dělá ostudu, nedomluví se
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

„Druhé kolo do Senátu není úspěch hnutí ANO,“ přiznal šéf před kamerami ČT, když reagoval na fakt, že hnutí ANO z 18 střetů s ostatními politickými stranami proměnilo jen tři. „Já samozřejmě jako netradiční politik říkám pravdu,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci, kde konstatoval, že hnutí ANO jednoznačně vyhrálo na Karlovarsku, protože vyhrálo komunální volby v tamních okresních městech a ještě získalo senátorku. Konkrétně Věru Procházkovou.

A hned se pustil do koalice SPOLU.

„Podle vyjádření koalice SPOLU a dalších kandidátů to vypadá, že byl Andrej Babiš ve druhém kole voleb jediným kandidátem ANO. Andrej Babiš samozřejmě nikam nekandidoval. Oni vlastně bez Babiše nejsou schopní vůbec nic komentovat. Já jsem nekandidoval. My jsme měli 18 kandidátů a ten výsledek je pro nás zklamáním v tom, že skutečně 7 našich kandidátů prohrálo těsně,“ zaznělo také od Babiše.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
„Takže já říkám ano, druhé kolo senátních voleb vyhrála koalice SPOLU. Nicméně to nic nemění na tom, že komunální volby jsme vyhráli my. Jednoznačně. Měli jsme 17 milionů hlasů, 16 procent, a pokud to někdo zpochybňuje, tak neumí počítat. Je zajímavé, že když koalice nevyhrála komunální volby, tak říkají, že to nebylo referendum, a teď když vyhráli senátní volby, tak že to je referendum. Ale to ať si občané udělají vlastní názor,“ vyjádřil své mínění Babiš.  

Svou pozornost zaměřil i na duel v Jihlavě, kde proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) stála Jana Nagyová (ANO), Babišova spoluobžalovaná v kauze Čapí hnízdo.

Zatímco několikrát hnutí ANO prohrálo senátní duel opravdu jen těsně, např. o necelých 300 hlasů, v Jihlavě dostali Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček, kteří tu nechali uspořádat koncert na podporu Nagyové, jasný vzkaz. Vystrčil ve druhém kole dostal téměř 23.300 hlasů, zatímco Nagyová takřka 15.500. Vystrčil obdržel 60 % hlasů, Nagyová 40 %. Předseda Senátu tedy zvítězil o parník.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„My jsme se samozřejmě ten střet, Nagyová versus polistopadový kartel, snažili podporovat,“ poznamenal Babiš s tím, že šlo o souboj bezpráví s polistopadovým kartelem.

„Náš problém byl samozřejmě s panem Vystrčilem, který samozřejmě celou kampaň lhal. Lhal i dneska, protože říkal, že jsme něco mobilizovali. Prosím vás, ano. byla tam paní Schillerová, byla tam paní Dostálová, byl tam pan Havlíček a měli jsme nějaký mítink. ale kdo tady bojoval za pana Vystrčila. No pan Koller z Lucie, pan Klus a pan Kalousek. Celý ten polistopadový kartel, který se zmobilizoval,“ řekl Babiš.

„Pan Vystrčil si vymínil, že neměl proti sobě řádného kandidáta z koalice. V Karlovarském kraji stáli dva ze STAN proti sobě, Horník a Kulhánek. Ale pan Vystrčil byl sám a pomáhala mu celá pětikoalice. Celý ten polistopadový kartel. A já jsem ho zažil. On nám dělá ostudu v zahraničí. Ani se tam nedomluví. Proto si myslím, že byl nejhorší ze všech těch kandidátů. Ale celá pětikoalice se za něj postavila, ještě mohl rozdávat medaile a ještě měl prostor na Primě. Ale jestli si myslí, že je může pan Vystrčil reprezentovat v zahraničí, tak je to jejich věc,“ doplnil šéf ANO.

Podotkl také, že Piráti a STAN neuspěli. Babiš ohlásil, že jednoznačný dobrý výsledek vlády ve druhém kole senátních voleb jde za koalicí SPOLU. Jedním dechem připomněl, že za dva roky budou další volby do Senátu a tam si bude opět možné ověřit, jak jsou voliči s vládou Petra Fialy spokojeni.

Babiš: Něch si dá Fiala inzerát a něch jde někam...

Došlo i na dotazy novinářů. Podle premiéra Petra Fialy, předsedy ODS, je druhé kolo jasným neúspěchem Andreje Babiše, který se před druhým kolem hodně angažoval, především v Jihlavě. V regionu se pohyboval celé tři dny.

Babiš se Fialovi vysmál.

„Panu Fialovi akorát doporučím, něch si dá inzerát a něch jde někam. Jako jsem chodil já. Například v Ostravě, kam přišlo 1200 lidí,“ zaznělo od Babiše.

Poté zopakoval, že Vystrčil dostal z jeho pohledu neadekvátní prostor k vedení kampaně na Primě, kde podle Babiše napadal Alenu Schillerovou, což ho prý nepřekvapuje, neboť si pamatuje, jak Vystrčil údajně pomlouval jeho samotného, když byl ještě premiérem, při své senátní cestě na Slovensko. „Měli ho naučit, že to se nedělá,“ řekl Babiš.

„Já jsem četl jenom titulky, jak zneužíval svoji pozici, byla tam kontrola. Jak šel za milion někde do Chile. Je 30 let v politice. Pro lidi nic neudělal. Tchaj-wan, to bylo poškození českých firem. Z Tchaj-wanu vypadli jen ti luskouni, nebo jak se jmenujou ty zvířata. Pan Vystrčil řekl, že ti lidé si mají sami zaplatit účty za energie. Pro mě je to typický reprezentant politiky. Měl přece dělat učitele a měl by díky nám 48 tisíc. Tak pan Vystrčil by měl přestat lhát konečně,“ soptil Babiš.

Přidal ještě jeden úder na koalici SPOLU.

„Oni nás sprostě napadali, uráželi naše kandidáty, a my jsme byli slušní. Ale samozřejmě, oni se živili politikou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…