Babiš se omluvil za „útok na zboží“: Média to vytrhla, já to tak nemyslel

20.04.2021 19:05

Premiér Andrej Babiš se omluvil za hojně kritizovaný výrok o útoku na zboží v kauze Vrbětice. „Omlouvám se, vyznělo to strašně a šlo o výrok, který hned média vytrhla a byla to hlavní zpráva. Mrzí mě to, nemyslel jsem to tak,“ kál se Babiš před poslanci při jednání Sněmovny. Ministr zahraničí Jan Hamáček si mezitím na středu předvolal ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského.

Babiš se omluvil za „útok na zboží“: Média to vytrhla, já to tak nemyslel
Foto: Vysílání ČT 24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček oznamují zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích

„Použil jsem výrok, že šlo o ‚útok na zboží‘. Omlouvám se, vyznělo to strašně a šlo o výrok, který hned média vytrhla a byla to hlavní zpráva. Mrzí mě to, nemyslel jsem to tak. Šlo o životy a byl to odporný a nepřijatelný teroristický akt, při kterém zemřeli dva naši lidé,“ omlouval se Babiš před poslanci, jak informuje server IROZHLAS.cz.

To, že se nejednalo o státní terorismus, prý Babiš jen přejal od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Ten konstatoval, že to nebyl akt státního terorismu. Proto jsem ho i následně citoval, i když my politici mluvíme o teroristickém útoku,“ dodal Babiš, podle kterého jinak vláda reagovala rychle a správně, když nechala vyhostit 18 ruských diplomatů a vyloučila Rosatom z tendru na Dukovany.

Právě kvůli otázce vyhoštění ruských diplomatů a ruské odvetě s vyhoštěním dvaceti českých diplomatů z Moskvy chce jednat ministr zahraničí Jan Hamáček s velvyslancem Zmejevským. Tomu chce oznámit další český postup v kauze. „První se to musí dozvědět velvyslanec,“ uvedl Hamáček bez dalších podrobností.

Již dříve ale uvedl, že ruská reakce bylo nepřijatelná, protože vyhoštěním většiny českých diplomatů došlo k téměř úplné paralýze české ambasády v Moskvě. „Ruská strana zvolila postup, který znamená paralýzu naší ambasády v Moskvě. Je to nepřijatelné,“ řekl Hamáček s tím, že se Česko také brzy obrátí na své spojence. „Už jsem to učinil na radě ministrů,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…