Babiš se rozepsal o zmateném Klausovi a servilním redaktoru Eura

18.12.2012 17:27

S blížícím se koncem funkčního období prezidenta republiky Václava Klause se to v médiích jen hemží rozhovory s ním. Ten poslední v pondělním vydání časopisu Euro si vzal na paškál podnikatel a předseda hnutí ANO2011 Andrej Babiš a kritikou zrovna nešetřil. Pan prezident prý totiž popírá sám sebe a šéfredaktor si toho ani nevšiml.

Babiš se rozepsal o zmateném Klausovi a servilním redaktoru Eura
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

 

Svou kritiku neomezuje Babiš nejen na Klause, ale i na šéfredaktora Eura Pavla Párala. „Škoda jen, že toto interview nevedl někdo méně servilní než pan šéfredaktor Páral. Ten si totiž nevšiml, že v rozhovoru Václav Klaus několikrát popřel sám sebe,“ podotkl.

Klaus je známý svou fascinací Evropou, eurem a europeismem vůbec. „Pan prezident by jistě mohl dodávat Bruselu recepty, "jak se to má dělat", píše Babiš. To by však podle něj Česká republika musela být evropským ekonomickým tygrem s fungující státní správou, legislativou, justicí a s minimální byrokracií. Což ovšem prý rozhodně není.

Klaus si rád protiřečí

Ve zmiňovaném rozhovoru Klaus uvádí, že dnes u nás vznikají nové strany bez "pravicového či levicového ideologického základu" proto, že jde o celosvětový trend, ale také proto, že je tento trend u nás "zesílen" působením Václava Havla a jeho "nepolitické politiky". O několik řádek níže kritizuje takzvané "ideology občanské společnosti", aby se po dalších dvou otázkách přiznal, že chce ve svém připravovaném institutu vlastně takovým představitelem nepolitické politiky a "ideologem občanské společnosti" být.

Podle Babiše je velká škoda, že tento paradox šéfredaktor nezachytil. „Prezident nám vlastně říká, že by nikdo neměl ovlivňovat politiku, aniž by si založil politickou stranu s jasným pravicovým či levicovým programem. Pokud ji ale ovlivňuje Václav Klaus z čela svého institutu, je to zcela v pořádku,“ rozčiluje se.

Korupce už je negativní jev

Za co si ale Klaus vysloužil od Babiše pochvalu je to, že po více než roce zjistil, že korupce je "z jakéhokoli hlediska vždy negativní jev", zatímco ještě loni ji spíše bagatelizoval, když tvrdil, že v Česku není míra korupce vyšší než v jiných státech západní Evropy.

„Pak už se jen Pavel Páral s Václavem Klausem v tomto objektivním a novinářsky cenném rozhovoru zcela vzácně (a zcela vážně) shodnou na tom, že zde v novodobé historii nebyli zajímavější politici než Václav Klaus a trochu ještě ten Miloš Zeman a že ta dnešní vláda je na nic snad kromě toho Kuby,“ hodnotí Babiš zbytek rozhovoru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…