Babiš si udělal revizi pokladny a dnes ji přinesl na vládu. Toto zaznělo po jednání

05.05.2014 16:29

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na pondělním brífinku po jednání vlády sečetl všechny své úspěchy, jichž se jeho resort prý chopil v rámci myšlenky „řídit stát jako firmu“. „Nechal jsem udělat revizi státní pokladny a tady se nám podařilo ušetřit několik milionů korun,“ čepýřil se třeba Babiš. O rozpočtu a jeho výdajových rámcích se ale namísto něj rozhovořil premiér Bohuslav Sobotka.

Babiš si udělal revizi pokladny a dnes ji přinesl na vládu. Toto zaznělo po jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová a Andrej Babiš

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) a místopředseda pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes neohroženě předstoupili před novináře a jali se jim vysvětlovat, o čem dnes vláda jednala. K bilancování své tříměsíční práce v koaliční vládě pak přistoupil hlavně ministr financí Andrej Babiš. Nejprve zmínil, že když kdysi říkal, že chce stát řídit jako firmu, tak tuto svou proklamaci prý také plní.

„Nejdřív jsme si musel vytvořit tým – udělal jsem si revizi kompetencí a koncentrovali jsme právní služby. Musel jsem také přesvědčovat náměstky, aby nevypisovali hodnotu zakázky,“ sdělil Babiš, který se k tomu přiznal, že třeba zakázku za 90 milionů nedávno jeho resort vysoutěžil pouze za 50 milionů.

I jinde se mu prý podařilo nastartovat šetření v rámci státní pokladny. „Udělal jsem revizi státní pokladny a tady jsme ušetřili několik desítek procent,“ připomněl k tomu s tím, že bylo nutné se také podívat na tok peněz v České exportní bance a EGAPu.

„Řešíme také státní pokladnu, chceme, aby tam byl lepší rezervační systém na účtování. Lépe bychom také mohli řídit likviditu státu, což se nám začíná dařit... Od ledna jsme navíc začali investovat do eura a vydělali jsme na tom dosud 52 milionů,“ pochlubil se Babiš.

Babiš: Řešíme prokazování majetku. Není to majetkové přiznání!

Podle něj Ministerstvo financí pracuje nyní na novele o DPH či na elektronizaci tržeb. Vláda podle jeho návrhu řeší prý již kompetence celníků a také jeho resort podepsal dohodu o Kobře.

„Řešíme prokazování majetku. Tady bych ale chtěl zdůraznit, že neřešíme majetkové přiznání, ale novelu zákona o majetku státu,“ zmínil k tomu ministr financí.

Vyzval prý na vládě své kolegy, aby byli ve svých resortech aktivnější v žádostech o dotační programy. K rozpočtu jako takovému se ovšem nevyjádřil. Na rozpočet se tak otázal až redaktor České televize. „Proslýchá se, že někteří členové vlády nejsou spokojeni, jak jim ministr Babiš nastavil výdajové kapitoly,“ zmínil k dotazu novinář.

Odpovědi se ale namísto Babiše chopil přímo premiér Bohuslav Sobotka a kupříkladu vysvětlil, že vláda sice měla dnes řešit výdajové rámce rozpočtu, ovšem tento bod prý neprojednala. Jednat o nich bude podle Sobotky až poté, co se koaliční strany shodnou na základních parametrech rozpočtu na příští rok, vysvětlil.

„Nejdříve se musíme dohodnout na úrovni koalice, a poté až na úrovni vlády. Rádi bychom, aby se v rozpočtu nekrátily prostředky na investice. Měli bychom také napravit některé chyby z minulosti. Je zapotřebí ale, aby se nekrátily peníze na školství, vědu a výzkum. Chceme zvýšit platy policistů a hasičů. Peníze jsou potřeba také na sociální služby, politiku zaměstnanosti a investiční pobídky," sdělil premiér.

Ministr Babiš posléze doplnil, že rozpočet bude napjatý. „Kapitola Ministerstva práce a sociálních, který byla v roce 2013 na úrovni 500 miliard korun, bude letos zvýšena na 535 miliard. Jen důchody se zvednou o dvacet miliard a mění se tak struktura důchodů,“ připomněl k tomu Babiš s tím, že se vláda snaží zabezpečit větší příjmy. Například ale výběry daní se prý projeví až v roce 2016 a 2017. „Stále se snažíme přijít s řešením," připomněl.

„Změnou je, že dosud jsme návrhy čísel předkládali my, dnes jsem dostal návrhy od koaličních partnerů," zdůraznil k výdajovému rámci rozpočtu.

Znovu za týden

Vláda a koalice bude o rozpočtu znovu podle něj jednat za týden. Ministerstvo financí totiž navrhovalo rámce zvýšit.

Pro příští rok Ministerstvo financí navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 11 miliard korun ze schválených 1153 miliard korun a v roce 2016 o 15 miliard korun ze schválených 1163,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2017. Předběžný návrh příjmů a výdajů státního rozpočtu podle jednotlivých rozpočtových kapitol a státních fondů na léta 2015 až 2017 chce mít Ministerstvo financí zpracovaný do konce května.

Ministerstvo financí v materiálu ale upozornilo, že zvýšené rámce, včetně nově navrženého na rok 2017, zabezpečují, že deficit veřejných financí nepřekročí tříprocentní hranici. Schodek by měl příští rok podle aktualizované verze konvergenčního programu činit 1,8 procenta HDP. V roce 2016 by to měla být dvě procenta a v roce 2017 pak 1,7 procenta, připomněla k tomu ČTK.

Agentura také zmínila, že návrh rozpočtu již kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zvýšení rámců podle něj výrazně prohloubí strukturální deficit rozpočtu a je v rozporu s fiskální smlouvou Evropské unie. Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Kalousek ale odhadl, že hodnota strukturálního deficitu by se příští rok zvýšila až na 1,9 procenta HDP, fiskální pakt ale požaduje 0,5 procenta. Pokud strukturální deficit opravdu vzroste, tak podle Kalouska bude mnohem méně peněz na investice a prorůstové výdaje, a to ve srovnání s letoškem i předchozími vládami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…