Babiš už volil prezidenta. A nikdo o tom nevěděl...

27.01.2018 7:13

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes odevzdal svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb bez účasti médií. Na twitteru uvedl, že ve středočeských Průhonicích hlasoval čtyři minuty před uzavřením volební místnosti. Kdy se premiér voleb zúčastní, nechtěla mluvčí vlády Barbora Peterová předem oznámit. Babiš se večer vrátil do Česka z Budapešti ze summitu zemí visegrádské skupiny.

Babiš už volil prezidenta. A nikdo o tom nevěděl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

"Tak jsem to po příletu z Budapešti zvládl, Průhonice 21.56," napsal Babiš na twitteru ke své fotografii, na které vhazuje obálku do volební urny.

Babiš před prvním kolem volby uvedl, že bude podporovat současného prezidenta Miloše Zemana, kterého považuje za silnou osobnost. Označil to za svůj vlastní názor. Po prvním kole, ze kterého Zeman postoupil spolu s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, Babiš prezidentovi poradil zbavit se kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého a doporučil mu, aby jasně deklaroval, že nechce orientaci země na východ. Počátkem tohoto týdne pak ANO vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Zemanovi.

Babiš ve středu předal Zemanovi demisi své menšinové vlády, která ve Sněmovně nedostala důvěru. Prezident demisi přijal a vzápětí Babiše pověřil jednáním o sestavení nového kabinetu. Zeman také řekl, že pokud nebude zvolen opět prezidentem, nebude po Babišovi chtít doložit podporu většiny poslanců a jmenuje ho v únoru premiérem. Před tím prezident uváděl, že pro druhé jmenování premiérem bude chtít od Babiše potvrzenou podporu sněmovní většiny.

Ve druhém kole prezidentských voleb tak už hlasovali všichni předsedové sněmovních stran. Současného prezidenta podle svých slov volili předsedové komunistů Vojtěch Filip a SPD Tomio Okamura a také úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Drahošovi vhodili svůj hlas šéfové ODS Petr Fiala, Pirátů Ivan Bartoš, lidovců Pavel Bělobrádek, TOP 09 Jiří Pospíšil a hnutí STAN Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …